2 Yaş Sendromu Olarak Bilinen 2 Yaş Bağımsızlaşma Dönemi


2 Yaş Sendromu Olarak Bilinen 2 Yaş Bağımsızlaşma Dönemi
08-03-2022

 Halk arasında 2 yaş sendromu olarak bilinen bu dönem aslında çocuğun geçirdiği bir sendrom dönemi değildir. Sendrom daha ağır ve tanı almış bir durum için kullanılır. Sendromun kelime anlamı, “özel bir bozukluğu gösteren ve bir arada görülen, tanıyı kolaylaştıran belirtilerin ve bulguların tümü” dür. Bu sebeple her yaşın getirdiği yeni gelişimsel davranışlar ve tutumlar vardır diyebiliriz. Yani çocuğunuz bir sendrom geçirmemekte, yalnızca 2 yaşın getirdiği yeni gelişimsel davranışlar sergilemektedir. 

Nedir Bu 2 Yaş?

 2 yaş sendromu diye bir şeyin olmadığından bahsettik. Peki, nedir bu 2 yaş? 2 yaş döneminde çocukta neler gözlemleriz? Aslında belirgin olarak 2 yaşla ilgili söyleyebileceğimiz ilk şey çocuğun özerk davranışlar göstermesi, yani bağımsızlaşmaya başlamasıdır. Gelişim evrelerinden biri olan 2 yaş, çocukların bebeklik döneminden çıkıp kendilerini çevresindekilere karşı birey olarak kabul ettirmeye çalıştıkları dönemdir. Bireyselleşmenin ilk adımı olan bu dönem 18. ile 36. aylar arasında görülmeye başlar. Bu süreç tüm sağlıklı çocuklarda gerçekleşmesini beklediğimiz, psikolojik gelişimlerinin bir parçasıdır. Anneye bağımlı olarak geçirilen ve tek başına var olmanın imkansız olduğu bebeklik döneminin ardından konuşabilen ve yürüyebilen çocuk, bir anda kazandığı bu gelişim özellikleri ile hem fiziksel hem de duygusal olarak anneden yavaş yavaş uzaklaşmaya başlar. Bu sebeple bir anda tutum ve davranışlarında belirgin farklar görülmesi olasıdır.

2 Yaş Döneminin Gelişimsel Özellikleri Nedir?

Çocuğun bağımsızlaşmaya başladığı bu dönemde gözlemleyebileceğimiz, yapmasını beklediğimiz tutum ve davranışlar şunlardır;

- Kendi başına yemek yiyebilir, su içebilir, ayakkabı ve şapkasını giymek gibi işleri yapabilir.

- Tuvaletini uzun süre tutup, ihtiyacı olduğunda dile getirebilir.

- Çevresine karşı yoğun bir merak duyar. 

-Keşfetmeye hevesli davranışlar sergiler.

- Sürekli ilgi bekleme hali vardır.

-Yetişkinlerin onlara karşı ilgilerini ve oyuncakları başka çocuklarla paylaşmakta zorlanır.

- Birçok işi kendisi yapmak ister. (Bu noktada çocuğun güvenliğini sağladıktan sonra yapabileceği bir iş ise yapmasına müsaade edilmelidir.)

- Çocuğun gelişimine göre yapabileceği işler ebeveynleri tarafından yapılmamalıdır. Gelişimini desteklemek adına öğrenmesine, keşfetmesine izin verilmelidir. 

- Özgürleşme ihtiyacı olduğu için akranlarıyla da olsa oynamak istemeyebilirler.
 

2 Yaş Dönemi Sırasında Bazı Çocukların Diğerlerine Göre Daha Fazla Agresif Davranışta Bulunmasının Nedenleri Arasında Şunlar Yer Alır;

•Annenin hamilelik sırasında alkol tüketilmesi

•Küçük yaşlarda şiddete maruz kalınması

•Uyumsuz bir mizaca sahip olunması
 

2 Yaş Döneminde Hangi Durumlarda Yardım Alınmalıdır?

 2 yaş döneminde bahsettiğimiz gibi öfke nöbetleri ve itaatsizlik normal karşılanması gereken durumlardır. Ancak, çocuğun davranışlarının kontrolden çıktığını düşündüğünüz ya da çocuğunuza nasıl davranacağınızı bilmediğiniz durumlarda, konuyla ilgili “Çocuk Gelişimi” alanından bir uzman desteği almanız en iyisi olacaktır.

Ayrıca, çocuğunuzun öğretmenleri ya da bakım veren kişi tarafından çocuğunuzda farklı bir davranış gözlemlediği ya da aşağıdaki davranışlardan birinin görüldüğü durumlarda, profesyonel yardım almanız gerekebilir:

•İçine kapanıklık

•Göz temasından kaçınmak/kuramamak

•Agresif tutumlar

•Kendisine/başkasına zarar vermeye çalışmak

•Evin içinde gereğinden fazla huzursuzluk yaratmak

2 Yaş Dönemindeki Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

 2 yaş dönemi hem çocuklar hem de ebeveynler için oldukça yorucudur. Ergenlikten önceki ilk bireyselleşme süreci olan bu dönemde çocuklarda, inat, öfke nöbetleri, agresif tavır, her şeye hayır deme, bağırma ve istediğini elde edene kadar huzursuz davranma gibi davranışlar ön plana çıkar. Bu dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için ebeveynlerin süreci dikkatle yönetmesi gerekir. Anne ve babalarının kontrolünden çıkmaya çalışarak, kendi kişiliklerini ispat etmeye çalışan çocuklar, bu dönemde kendilerini tüm dış dünyaya kanıtlama çabası içerisine girerler. Bu zor süreçte çocuklarının saldırgan ve inatçı tavırları ile karşılaşan ebeveynler öfkelenebilirler. Ancak çocuklar bu öfkeli tutuma karşı daha da fazla tepki göstererek, aileyle zıtlaşır. Aileler bu süreç hiç bitmeyecek gibi düşünse de tamamen geçici bir dönemdir. 2 yaş döneminde olan çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğine bakalım;

- Kriz anlarında aileler uzun uzun konuşup çocuğu ikna etmeye çalışmamalıdır. Bu, kriz anlarının daha da büyümesine sebep olabilir.

-Görmezlikten gelici davranışlarda bulunmak yerine, onu anladığınızı sergileyecek duygularla yaklaşabilirsiniz.

- Her çocuğun kendi sakinleşme yöntemiyle duygularını düzenlemesine imkan sunulmalıdır.

- Öfke krizi, ağlama ve bağırma hali bittikten bir süre sonra çocuk ve ebeveyn sakinken neden böyle bir durum yaşandığı, çocuğun neler hissettiği, ebeveynin neler hissettiği ve tekrar aynı durumun yaşanmaması için neler yapılabileceği hakkında konuşmalar yapılabilir. Bu konuşma çocuğun anlayabileceği sadelikte ve netklikte olmalıdır.

Çocuğunuza dair aklınıza takılan her konu için çoçuk gelişimci ve psikolog uzmanlarımızdan randevu oluşturarak hemen görüşmeye başlayabilirsiniz. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp