5 Soruyla Online Terapi Nedir ve Sıkça Sorulan Sorular


5 Soruyla Online Terapi Nedir ve Sıkça Sorulan Sorular
17-08-2021

 

Günümüzde giderek daha çok insanın psikolojik destek aldığı ya da en azından içini dökecek bir profesyonele ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Özellikle pandemi sürecinde yaşadığımız kaygı ve korku, kayıpların sebep olduğu travmalar, sancılı değişim süreciyle birlikte çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz psikolojik desteğe, fiziksel mesafelendirme nedeniyle yüz yüze ulaşabilmemiz şu an için neredeyse imkansız. 

Ancak her alanda olduğu gibi, ruh sağlığı alanında da Jetklinik sayesinde uzaktan terapi desteği alabilmek artık eskisine göre çok daha kolay. Artık tıpkı internetten alışveriş yapar gibi Jetklinik aracılığıyla uzmanlara danışabiliyor, uzmanlardan destek alarak kişisel gelişimimize katkıda bulunabiliyor, diyetisyeninize istediğiniz zaman danışabiliyor ve online terapi ile de dilediğiniz yerden psikolojik destek alabiliyoruz. Şimdi 5 soruda sizler için online terapi hakkında en çok merak edilenleri soruları derledik…

1.Yüz yüze görüşme ve online görüşme arasında bir fark var mı?

İyileştirici güç açısından herhangi bir farkı yoktur. İçerik aynıdır, sadece iletişim kurma yöntemi yüz yüze değildir.

2.Doğru terapisti nasıl seçebilirim?

Ülkemizde ruh sağlığı alanında kapsamlı bir yasa olmadığı için bu boşluk art niyetli insanlar tarafından suistimal edilmektedir. Herhangi bir psikoloji eğitimi almamış veya bir üniversiteden aldığı psikoloji dersi, sertifikasıyla kendini terapist ilan edenler olabilir.

Türkiye standartlarında kişi; psikoloji veya psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü, tıp lisans mezunu olup aldığı eğitimin ekolü olan ensititü geçerli psikoterapi belgesi olması gerekmektedir. Eğer sadece lisans bölümünden mezun olduysa psikolojik danışman veya psikolog unvanı ile psikolojik danışmanlık seansı verebilir.

Jetklinik’de yer alan tüm psikologlar alanından mezun olmuş, uzman kişiler arasından kontrol edilerek seçilir. Jetklinik içerisinde yer alan psikologların uzmanlık alanlarını inceleyebilir, daha önce destek almış kişilerin yorumlarına göz atabilir ve size en uygun psikoloğu rahatlıkla seçebilirsiniz.

3.Online terapi ile tek seansta sorunlarımı çözebilir miyim?

Psikoterapi seansları bütüncül bir sürecin parçasıdır. Süreçte verilen ödevler ve görevlerle kendi gücünüzü kullanarak profesyonel destek alınan konuyu tamamen anlama ve üstesinden gelme süreci yaşanır.

Eğer birkaç seanslık bir ekol arayışındaysanız çözüm odaklı terapiden faydalanabilirsiniz. Sorunun sadece çözümüne yönelik görüşmeler yapılır. Sorunun temeline inilip çözülmediği zaman durumun tekrarlanma olasılığı vardır. Bu nedenle sorununuz hakkında en iyi kararı Jetklinik içerisinde danışmanlık hizmeti alacağınız uzman psikoloğunuz ile karar vermeli ve yol haritasını bu doğrultuda şekillendirmelisiniz. 

4.Terapinin arkadaşımla konuşmaktan ne farkı var?

Psikoterapi tamamen bilimsel ve yol haritası çizilmiş bir yöntemle yapılan ruhsal profosyonel destek yoludur. Gizlilik esasına dayanarak söylediklerinizi kimseyle paylaşmaz. Sizi yargılamaz ve güvenli bir ortamda kendinizi ifade etme fırsatı yakalarsınız. Arkadaşlarınızla sohbet etmeniz sizi rahatlatabilir ama psikoterapi süreci ile eş değer değildir. 

Diğer online terapi süreçlerinden farklı olarak ve özellikle psikoloğa gitme konusunda çekimserlik yaşıyor ya da utanıyorsanız, Jetklinik.com üzerinden görüntülü görüşme sağlayabilir ve ilk adımı atabilirsiniz.

5.Süreç boyunca her şeyi terapistim benim kararıma bıraktı, bu normal mi? 

Psikoterapi sürecinde psikoterapist danışanı dinler, ona yol haritalarını gösterir. İstediği yoldan gitmek danışanın tercihidir. Ödevler verir ama bu sürece fayda sağlamak amaçlıdır. Size terapide ne yapacağını dikte eden terapist size fayda sağlamak yerine zarar verebilir. Kişi kendi hayatının kontrolünü eline almak için oradadır ve onun hayatını yönetmek terapistin değil kendisinin görevidir.

Jetklinik olarak bu yazımızda online terapi sürecinden bahsetmeye çalıştık. Nereden başlayacağınızı bilmiyor ya da psikolog bulmakta zorlanıyorsanız Jetklinik üzerinden uzman psikologlarımıza istediğiniz yerden istediğiniz konu hakkında danışabilir; uzman tavsiyesi alabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp