Ayrılık Acısı Nasıl Geçer? Ne Kadar Sürer?


Ayrılık Acısı Nasıl Geçer?
04-05-2022

Ayrılık (Aşk) Acısı Nedir?

Bir ayrılık, ayrılık veya boşanma sürecinden geçiyorsanız, üzgün, sıkıntılı, kızgın veya belki de hissiz, kaybolmuş ve kafanız karışmış hissediyor olabilirsiniz. İlişkiyi bitirme kararı size ait değilse, reddedilme, güvensizlik, düşük özgüven ve kırılganlık olabilir. Bir ayrılıktan geçmek gerçek bir kayıp yaşamaktır ve aşk, bağ ve yakınlık ne kadar büyükse, acı ve ıstırap da o kadar büyük olur. Bu kayıp, düşüncelerinizi ve duygularınızı ele geçirebilir ve kesinlikle keder yaşayabilirsiniz. Sevdiğiniz birini kaybettiniz ve şimdi hayatınızda bir boşluk var. Birçok insan acılarını görmezden gelmeye, 'acıdan kurtulmaya' ve mümkün olduğunca çabuk ilerlemeye çalışır. Ancak yas sürecinin doğal gelişimine ve beraberinde gelen duygulara saygı duymak çok önemlidir. Bunu yaparak, kaybınızı kabul etmenize izin verirseniz ve sonunda daha iyi bir duygusal duruma ve daha iyi bir yaşam biçimine ulaşmanız daha olasıdır.

Kadın ve Erkekte Ayrılık Psikolojisi

Hepimiz klişeyi biliyoruz: Tek eşlilik ve ev hayatının kısıtlamalarından sıkılan erkekler, kız arkadaşlarını kalpsizce terk ediyor veya eşlerini terk ediyor. Yeni bekar erkekler bekarlığın özgürlüklerinin tadını çıkarırken, eski sevgilileri bir bardak dondurmayla ağlar. Ancak erkekler de kadınlar kadar ilişki ve evlilik ister. Kadınlar erkeklerden daha fazla boşanma başlatır ve eşin boşanmadan önce bir ilişkisi olup olmadığı konusunda çok az cinsiyet farkı vardır. Ek olarak, ortalamaya göre kadınlar ayrılık sonrası daha az acı çekebilirler. Evlilik, kısmen finansal refah ve daha iyi sağlık ile ilişkili olduğu için, her iki cinsiyet için de genel mutlulukla güçlü bir şekilde ilişkilidir.

Boşanma, erkekler için kadınlardan daha güçlü bir şekilde daha kötü fiziksel ve zihinsel sağlıkla ilişkilidir. Bu olumsuz sağlık etkileri önemsiz değildir, erkeklerin bir ayrılıktan sonra intihar eğilimi geliştirmesi kadınlardan daha olasıdır. Kadınlar aslında ayrılmaktan bazı sağlık yararları yaşayabilirler. Örneğin, stabil heteroseksüel çiftlerden ayrı uyumaları istendiğinde (aynı yatağı veya uyku alanını paylaşmayan), kadınların uyku kalitesi artarken erkeklerin uyku kalitesi düşmektedir.

Bu, ayrılıkların kadınlar için de zor olmadığı anlamına gelmiyor. Hem boşanmış erkekler hem de kadınlar daha zayıf fiziksel ve duygusal sağlıktan muzdariptir. Ancak zararlı etkiler erkekler için daha güçlü olabilir ve kısmen erkeklerin bu desteği arama olasılıklarının daha düşük olması nedeniyle erkekler arkadaşlarından veya ailelerinden daha az destek alabilir. Yakın zamanda ayrılık yaşayan bir erkek tanıyorsanız, bunu kolayca kabul ettiğini düşünmeyin. Elbette kadınlara aynı yardımı ve sempatiyi sağlamak önemlidir.

Ayrılık Acısı Ne Kadar Sürer?

Yas tutma süreci nadiren doğrusaldır. Keder aşamalarının örtüşmesi veya öznel bir iyileşme döneminden sonra bir önceki yas aşamasına geri dönmeniz yaygındır. Bu tamamen normaldir. Bu nedenle hangi fazın ne kadar sürdüğü konusunda bir zaman göstergesi vermek mümkün değildir. Eski bir söz vardır, ayrılık acısı dinmeden önce tüm kutlamaların geçmesi gerekir. Partnerinizin olmadığı ilk doğum gününüz, yıl dönümünüz veya evlilik yıl dönümünüz, tatil sezonu vb. Buna göre, akut yas dönemi ortalama bir yıl sürer. Bununla birlikte, bireysel durumlarda, süre daha uzun veya daha kısa olabilir. Uzun süreli bir evliliğin sona ermesiyle uzlaşmak, genellikle bir tatil kaçamağı veya kısa bir ilişki ile anlaşmaktan daha uzun sürer. Ve dahası, işin içinde hâlâ çocuklar varsa.

Ayrılık Acısı Nasıl Atlatılır? Nasıl Geçer?

Ayrılık acısından kimse kurtulamaz. Hemen hemen herkes hayatı boyunca bir ayrılık yaşar. Türkiye’de 2019'da boşanma oranı yüzde 35,8 civarındaydı. Ayrılık acısının üstesinden gelmek her şeyden önce bir şeyi gerektirir: zaman. Önce iyileşmesine izin verilmesi gereken duygusal bir yaradır. Bununla birlikte, ağrının daha hızlı üstesinden gelmeye aktif olarak katkıda bulunabilirsiniz. Ya da en azından gün geçtikçe daha rahat nefes aldığınızı hissediyorsunuz. Sevilen birinden ayrılma, hayattaki en şiddetli deneyimlerden biridir. İlk kalp kırıklığınızı ve/veya ilk ayrılığınızı hala canlı bir şekilde hatırladığınıza eminim. Ama aynı zamanda ilk kez bu durumda da olabilirsiniz. Her iki durumda da, acıdan kaçınılamaz. Bunu aşmak için yaşamak zorundasınız. Ama bir ayrılık sırasında neden bu kadar çok acı çekiyoruz? Bunun birkaç faktörle ilgisi var. Sevilen biri bizi terk ettiğinde, tüm dünya görüşü sarsılır. Bir ayrılık, bir ortaklığın kaybından çok daha fazlasını ifade eder. İlgili ilişkiye bağladığımız gelecek için tüm hayaller ve planlar aniden duman olur.

Bu duygunun tek başına korkusu çoğu zaman o kadar büyüktür ki, birçok insan ayrılmaktansa artık işe yaramayan bir ortaklıkta kalmayı tercih eder. Bu arada, partnerinizin sizden ayrılmış olması ya da ayrılığı sizin başlatmış olmanız fark etmez: Ağrı genellikle aynıdır. Ancak kararı veren kişinin küçük bir avantajı vardır. Aktif olarak, kişi daha az kurban gibi hisseder. Ayrılığa şaşıran partner genellikle daha uzun süre mücadele etmek zorundadır. En az değil, çünkü ayrılık düşüncesi genellikle bir gecede olgunlaşmaz. Sonuçta, genellikle kademeli bir süreçtir. Belki bunu biliyorsunuzdur - ilk belirtileri aylar önce fark ettiniz, ancak henüz onları gerçekten kabul etmediniz, Yine de içinizde size şunu söyleyen bir his var: "Burada bir şeyler yanlış, bir şeyler değişti."

 Aşağıdaki 5 yol, yası daha katlanabilir hale getirilebilir.

Bir çıkış bulmak

Bir ayrılıktan sonra, duygular yükselir. Duygularınızı bastırmak son derece verimsizdir. Bu, yalnızca bir noktada kontrolsüz bir şekilde patlamalarına neden olacaktır. Kısa devre reaksiyonları genellikle çok fazla zarar verir. Bundan kaçınmak için duygularınızı ifade edecek bir çıkış bulmalısınız.

Birine güvenmek

Acıyı tek başına yaşamak zorunda değilsin. En iyi arkadaşın, kız kardeşin veya terapistin gibi güvenebileceğin biriyle konuş. Bazen sadece sizi anlayan ve dinleyen biriyle konuşmak yardımcı olur. Ayrıca, sevdiklerinizden gelen cesaret verici sözler ruh için bir merhemdir.

Size eski partnerinizi hatırlatan her şeyi silin

Bu ipucu özellikle ayrılık henüz tazeyken önemlidir. Eski partnerinizle (mutlu) zamanları hatırlatan her şeyin görüntüsü, yaralarınızı tekrar tekrar açar. Bu şekilde duygusal bir mesafe almazsınız. Bu nedenle slogan şudur: Ondan kurtulun! Tüm fotoğrafları, hediyeleri bir kutuya koyun ve bodrumda veya tavan arasında saklayın. Ayrıca eski eşinizle birlikte olduğunuz yerleri ziyaret etmekten kaçının. Aynı şey en sevdiğiniz filmler ve müzikler için de geçerlidir.

Kendinize zaman ayırın

Ayrılığın dayanılmaz acısına ek olarak, bir ilişkinin sona ermesi genellikle kendinden şüphe duymayı tetikler. Ben iyi değil miydim? Yeterince iyi değil miyim? Öz bakımı ve kendinizi sevmekle başlayın. Özellikle ruhunuz acı çekiyorsa, kendinize iyilik yapmalısınız. Ve bu düşünceler tekrar tekrar geliyorsa, onları dürüstçe sorgulayın! Gerçekten doğru mu? Ne zamandan beri buna inanıyorsunuz? Erken çocukluğunuzda, ebeveynlerinizden benzer bir şey duymanız gereken bir durum var mıydı? Bu düşüncenin kökeni gerçekten çok eski zamanlarda olabilir ve şimdi ona bilinçli olarak bakmak için gözünüzün önüne atılmıştır. Artık yeni bir karar verebilirsiniz: Eski düşüncelere inanmaya devam etmek mi istiyorsunuz yoksa yeni, olumlu bir dizi inanç zamanı mı?

Sabırlı olun

İyi ve kötü günler olacak: Bu normal. Bu nedenle, iyi bir dönemden sonra, bozulan ilişki için kendinizi mutsuz ve ağlarken bulursanız, kendinize kızmayın. Yas tutma sürecinin inişleri ve çıkışları vardır. Ruhun iyileşmesi zaman alır. Kendinizi baskı altına almayın!  Kötü bir gün geçirmeniz sorun değil.Sabırla ve zamanla daha iyi günleri bekleyin..

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp