Empati Nedir? Nasıl Kurulur?


Empati Nedir? Nasıl Kurulur?
19-08-2022

Empati, diğer insanların içinde bulunduğu duruma ait duygu ve düşünceleri anlamaya çalışma çabasıdır. Bu çaba esnasında, karşımızdaki kişinin duygu, düşünce ve davranışlarını yargılamadan kabul etmeliyiz. 
Empati, günlük yaşantımızda bir çok fayda ve kolaylık sağlar. Örneğin: karşımızdaki bireyi anladığımızı ve onu önemsediğimizi gösterir. Karşımızdaki kişinin bize güven hissetmesini sağlarken daha yakın ve anlamlı ilişkiler kurmamıza yardımcı olur. 
Empati kavramı, günümüzde sıklıkla sempati kavramıyla karıştırılmaktadır.

Sempati Nedir?

Sempati, diğer insanların hissettiği duyguları, beraber hissetme durumudur. Örneğin kişi öfkeliyse beraber öfkelenmek gibi. Sempati, günlük ilişkilerimizde olumsuz etkiler bırakabilir. Çevremizdeki insanlara sempatik
bir biçimde yaklaştığımız zaman, kendi duygu ve düşüncelerimizi yok sayabilir ve karşımızdaki bireyin duygu ve düşüncelerini olduğu gibi doğru kabul edebiliriz. Bu durumun da hem bize hem çevremizdeki insanlara olumsuz etkileri olabilir.

Etkili iletişim için kullanmamız gereken yol empatidir. Yani iletişimde olduğumuz bireylerin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını anlamaya çalışmak ve onları yargılamadan dinlemek; etkili iletişimin temel taşlarıdır. 

  Empatik Dinleme Nasıl Olur?

  • Karşımızdaki bireyi olduğu gibi kabul edip, yargılamadan dinlemek.
  • Kendi duygu ve düşüncelerimi yerine, karşımızdaki bireyin olaylar karşısında hangi duygu ve düşünceler hissedebileceğine odaklanmak.
  • Açık uçlu sorularla birlikte karşımızdaki insanın duygu ve düşüncelerini paylaşması için alan tanımak.
  • İletişim esnasında anlamlandıramadığımız durumları fark etmek ve bu durumları karşımızdaki bireyle paylaşmak

empatik dinleme noktasında yapabileceğiniz yöntemlerdir.

Empatinin Üç Kuralı

Humanistik yaklaşımın kurucularından biri olan Carl Ransom Rogers'e göre emptinin üç kuralı şunlardır:
 
1- Kişinin kendisini, karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara o kişinin bakış açısıyla bakması

Çevremizde bazı olaylar meydana gelir. Bu olaylar bizim kontrolümüzün dışında gerçekleşen olaylardır. Meydana gelen bu olaylara karşı hepimiz farklı düşünceler düşünebiliriz ve farklı duygular hissedebiliriz.
Yaşadığımız olaylar nötr olaylardır ve biz bu olaylara anlam verdikçe, duygular hissettikçe bizim için anlamlı hale gelir. Hepimizin farklı düşünce ve duygularımız olduğu için olaylara verdiğimiz anlamlar da farklılık gösterir
Örneğin yolda küçük tatlı bir köpek gödüğümüz zaman, köpeğe yüklediğimiz anlam olumsuz değilse sevebiliriz. Ancak köpek fobisi olan bir insan için bu durumu yaşamak çok daha korkutucu olabilir.
Empatik bir iletişim gerçekleştirebilmek için de olaylara karşı kendi düşüncelerimiz ve duygularımızdan sıyrılıp, karşımızdaki bireyin bu olaylar karşısında nasıl düşündüğü ve neler hissedebileciğine odaklanmak,
empatik iletişimin adımlarından birisidir.
 


2- Karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru bir şekilde anlamak

İletişim halindeyken, karşımızdaki bireyin paylaştıklarıyla ilgili düşüncelerimiz olabilir. Ancak olaylara verdiğimiz anlamlar insandan insana farklılık göstereceği için biz kendi duygularımız ve düşüncelerimiz değil, karşımızdaki bireyin neler düşünüp neler hissedebileciğini anlamaya çalışmalıyız.

 

3- Kişiyi anladığımızı belli etmek

Hayatımızdaki en önemli ihtiyaçlarımızdan bir tanesi anlaşılmaktır. İlişki problerimiz çoğunun temelinde anlaşılmamak ve ya yanlış anlaşılmak yatmaktadır. Bu yüzden karşımızdaki bireyi anlamak kadar
anladığımızı ona hissettirmek de önemli bir yer tutar. Kişiler kendilerini anlaşılmıyormuş gibi hissettiklerinde olumsuz duygu ve düşüncelere kapılabilirler.

Empati Becerisi Nasıl Geliştirilir?


 Empati kurmak için karşımızdaki bireyin içinde bulunduğu durumu gerçekci bir şekilde değerlendirmek gerekir. Örneğin uyuşturucu bağımlısı bir birey, bu bağımlılığından kurtulmak istediğini ifade ettiği zaman 
kurulabilecek empatik cümlelerden biri " Senin için zor bir karar." olmalıdır. Çünkü birey, hayatının belki de temelinde bulunan, köklerini salmış bir bağımlılığı hayatından çıkarmak istiyor. Bu davranış bireyin 
hem sosyal çevresini, hem davranışları için büyük değişiklikler barındıyor ve kişinin hayatında bu değişikleri yaparken zorlanacağını öngörmek empatik bir yaklaşım olur ve kişi anlaşıldığını daha çok hissedebilir. 
 Anlaşılmak, insanlar olarak temel güdü ve ihtiyaçlarımızdan birisidir. Günümüz problemlerinin büyük bir kısmı bu ihtiyaç ve güdünün yeteri kadar karşılanmaması durumunda meydana gelir. Bu güdü ve ihtiyacı karşılamanın yolu, empatik dinlemeden geçer ve bu şekilde karşımızdaki bireylerle verimli bir iletişim kurabiliriz ve onları daha iyi anlayabiliriz. 

Psikoterapi süreci, danışanın terapistle; terapistin de danışanla ilişki kurduğu bir süreçtir. Psikoterapi süreci, kurulan bu ilişki etrafında şekillenen bir süreç ve kurulan bu ilişkiler ne kadar güçlü olursa terapi sürecinin gidişatı da o kadar güzel olur. Kurulan bu ilişkinin temelinde empati vardır ve danışanlar, kendilerini yargılanmadan kabul edildiklerini hissederler. Siz de kendi terapi sürecinizi deneyimlemek isterseniz Jetklinik.com'dan kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp