Çiftler Arası İletişim Sorunları Nasıl Çözülür? Uzmanından Çözüm Önerileri


06-01-2022

İletişim, günlük yaşantımızın temelini oluşturduğu gibi ilişkilerin de temelinde yer almaktadır. Anlaşılma duygusunu yaşamayı her insan ister ve bu durum ancak iyi bir iletişimle sağlanır. 

Zaman zaman iletişimsizlik sonucu ortaya çıkan olumsuzluklar, mutsuz ve üzgün hissetmemize neden olur. Bu yazıda en çok yaşanan iletişim sorunları ve çözüm yolları ele alınmıştır.

En Çok Bilinen İletişim Problemleri Nedir?

Küserek İletişimi Durdurmak

İletişim kopukluklarının en önemli nedenlerinden biri de küsmektir.  Birbirlerine açıklama yapmaksızın, küserek iletişimi sonlandıran çiftler sorun hakkında konuşamadıkları için çözümü de konuşamazlar. Bu da sorunun büyüyerek uzamasına neden olur. 

Zihin Okumak

Karşımızdaki kişinin söylemediği ama bizim onun yerine düşünüp bir yargıya varma durumumuzdur.

Örneğin “Artık benden sıkıldı ve uzaklaşmak istediği için böyle davranıyor.” şeklinde aklımızdan geçen düşüncelere inanmamızla birlikte o kişiye karşı önyargıyla yaklaşmış oluruz. Bu önyargı o kişiyle aramıza görünmez bir duvar örer.

Geçmişi Gündemde Tutmak

Bir diğer deyişle geçmişe takılı kalma durumudur. Geçmişte olan sorunları dile getirmek, bir tartışma esnasında geçmişte yapılan hataları yeniden açmak, şimdi mevcutta var olan sorunu da çözmeye engel olan bir durumdur.

Sorunu Genellemek

Genelleme yapılması, genelleme yapılan taraf için yetersizlik hissine sebep olur. Örneğin “Bana hiç yardımcı olmuyorsun” demek karşı tarafa hiçbir zaman yardım etmediği mesajını verir. “Her zaman memnuniyetsizsin, sana da yaranamadım” gibi bir genelleme yapmak karşı tarafın ilişki içerisinde hiçbir zaman değer bilmediğini, her zaman memnuniyetsiz olduğunu gösteren bir ifadedir. Çiftler, genelleme yaparak birbirleri için yaptıkları davranışları yok saymış olurlar. Bu yok sayış, çiftlerin birbirlerine yetemediklerini ve hep eksik kaldıklarını düşünmelerine neden olur.

Küçümseyerek Yaklaşmak

Baş edilemeyen bir durum karşında genelde verilen tepki “Buna mı üzülüyorsun? Bunlar da dert mi? Sence de fazla abartmıyor musun?” şeklinde olsa da bu yaklaşım, iletişimi zedeler. Bir sorun elbette herkes için aynı doğrultuda önemli olmak zorunda değildir. Burada önemli olan anlaşılıyor olmaktır. Sorunu dile getiren kişi için, anlaşıldığını ve önemsendiğini hissetmek yeterlidir.

Yargılayıcı ve Suçlayıcı Olmak

İletişim esnasında çiftlerin birbirlerine karşı suçlayan ve yargı belirten cümleler kullanması suçlanan tarafın konudan uzaklaşmasına neden olur. Konuşmaya sadece kendisini savunmak için devam etmiş olur. Konuşulan konunun ve sorunun bir önemi kalmaz amaç sadece kendini haklı çıkarmaya çalışmaktır. Bunun da iletişime ve sorunun çözümüne hiçbir katkısı olmaz.

Evlilikte İletişimsizlik Nedir?

Evlilikte iletişimsizlik başlığı altında diğer iletişimsizlik nedenlerine ek olarak aile içindeki en yaygın tartışma konuları şu şekildedir;

  • Ev işlerinin paylaşımı
  • Üçüncü kişileri ilişkiye dahil etme (Aile büyüklerinin müdahalesine izin verme)
  • İlgi beklentisini karşılayamama/ fazla beklentiye girme
  • Cinsellik
  • Maddi faktörler 
  • Ebeveynlik  
  • Hayat beklentilerinin farklılık göstermesi

Çiftler arasında en yaygın yaşanan durumlardan biri de çiftlerin kendi düşüncelerini savunma ve düşünceyi karşı tarafa kabul ettirme isteğidir. Bu tutum aradaki iletişimsizliği arttırabilir. Burada düşünceyi kabul ettirmek değil kişinin kendini anlatmayı ve sonucunda sadece niyetinin anlaşılmış olmasını tercih etmesi gerekmektedir. Bir problem halinde önemli olan çiftlerin sorun karşında nasıl bir tavır takındığıdır. Hoşgörüsüz bir tutum tartışmaları daha da büyütür. Bu sebeple suçlayıcı bir üslup kullanmadan kabul edici bir tutum sergilemek çözüme ulaşmayı kolaylaştırır. 

İletişim Kurarken Dikkat Etmemiz Gerekenler ve Çözüm Önerileri

  • Soruna değil, çözüm yollarına odaklanmak önemlidir. Çözüm noktasında partnerinizin sizden beklentisinin ne olduğunu sorabilirsiniz.
  • Geçmişte kalan problemler en ufak bir tartışmada hemen açılmamalı, geçmişle alakalı aşılamayan bir sorun varsa çift terapisi alınmalıdır.
  • Rahatsız olunan durumlar ve beklentiler açıkça ifade edilmelidir. Bazı tavırlar sergileyerek bu durumun anlaşılması beklenmemelidir. Örneğin: Eşinizin gün içerisinde sizi hiç aramamış olmasından rahatsız olduysanız, akşam eve geldiğinde tavır yapıp sessiz kalarak eşinizin bu durumu anlamasını beklemek yerine “bugün sanırım yoğun bir gündü ama bende beni aramanı bekledim” diyerek ifade edebilir hatta eşinizin aramasını beklemek yerine siz arayabilirsiniz. Siz arayıp duyduğunuz merak ve özlem duygusunu giderdikten sonra daha sakin bir ortamda “Seni gün içerisinde arıyorum evet ama sen de beni arasan daha çok hoşuma gider” diye beklentinizi ifade edebilirsiniz.
  • Çiftler birbirlerine özel zaman ayırmalıdır.
  • Üçüncü kişiler ilişkiye dahil edilmemelidir. Her iki tarafın ailesine de aynı oranda saygı ve sevgi duyulmalı ancak söz konusu sizin eşinizle birlikte kurmuş olduğunuz aileniz olduğunda kararları birlikte almalı ve aileleri bu sürece müdahil etmemeye özen göstermelisiniz.
  • Çiftler arasında yaşanan bir güvensizlik varsa öncelikle bu güven duygusu onarılmalıdır.
  • Çiftler aşamadığı sorunları ile ilgili bireysel ve ya çift olarak ihtiyacı doğrultusunda seans almalıdır. 

Jetklinik Online Çift Terapisi

Aile ve çift terapisinin amacı, çiftler arasında yaşanan zorlu süreçlerin incelenerek mevcuttaki çatışmaların çözülebilmesidir. Terapi sürecinde çiftlerin olumlu yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanması hedeflenmektedir. Çift terapileri yüzyüze olabildiği gibi online olarak da yapılmaktadır.

Online çift terapilerinde çiftler şimdi ve gelecekte olabilecek sorunlar için etkin problem çözme becerisi geliştirme yönünde desteklenerek sağlıklı iletişimin temellerini atarlar.

 Jetklinik.com psikoloji branşında her alana yönelik hizmet vermekte ve çift terapisi de bu hizmetler arasında yer almaktadır. Site üzerinden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp