Evde Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur? Uzman Tavsiyeleri


Evde Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur? Uzman Tavsiyeleri
21-10-2021

Panik atak nedir? 

Panik Atak; genellikle beklenmedik bir anda başlayan ve tekrar eden, 10 dakikadan daha az sürede en şiddetli seviyeye ulaşan, yaklaşık olarak 30 dakika süren korku ve endişe nöbeti olarak tanımlanabilir. Ani bir panik ya da korku hissinin etkisi altında kalınan bir anksiyete bozukluğu olan panik atak genellikle belirgin bir sebep olmaksızın ortaya çıkar. Çoğu kişi bazı gergin, stresli veya tehlikeli durumlarda endişe ve panik hissi yaşayabilir. Bir tehlike ya da atağa sebep olabilecek bir durum yokken yaşanan yoğun korku veya rahatsızlık durumu panik atağı kapsar. Panik atağın geleceğinde kaygılanma ve panik atak esnasında ortaya çıkan belirtiler sebebiyle ölme ya da zarar görme kaygısından dolayı yaşama uyum sağlamakta güçlük çekmek ise panik bozukluk ile ilişkilendirilir.

Panik Atak ve Panik Bozukluğun Nedenleri Nelerdir?

Panik atağın birden çok nedeni bulunur. Psikolojik, sosyal ya da biyolojik etkenler panik atağa sebep olsa da belli bir sebebe bağlamak mümkün değildir. Panik atağı tetikleyen bazı durumlardan söz edilebilir. Bu durumlar; bireyin genetik yatkınlığı, fiziksel ve cinsel istismar, duygusal olarak olumsuzluğa itki, sürekli stres yaşama halı ve travmalar, alkol/ sigara/ kafeinin sürekli ve aşırı kullanımı, madde kullanımı, okb, anksiyete, yaygın kaygı bozukluğu, panik bozukluk, sosyal anksiyete bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve agorafobi gibi psikolojik durumlar, medikal sorunlar ve beyin kimyasindaki bozukluklar olarak sıralanabilir.

Günümüzde bireyleri panik atak yaşamasının en yaygın sebepleri; aşırı ve sürekli kaygı ve stres, düzensiz beslenme alışkanlığı, bireyin ekonomik sıkıntıları, yaşanan travmaları, madde, sigara,alkol ve kafein bağımlılığı, aile içinde panik atağın varlığı, tedavi amacıyla kullanılan bazı ilaçlar, fobiler, fiziksel/bedensel ağrılar sayılabilir.

Panik atak belirtileri nelerdir? 

Panik atak şiddetli belirtilerle fark edilir. Panik atak yaşayan kişi öleceği hissine kapilabilir. Panik atak ev dışında ortaya çıkabileceği gibi evde sakince otururken de gelebilir.

Panik atak yaşarken kişi, fiziksel ve zihinsel semptomlar ile karşılaşır. Bu semptomlar;

Vücut ısısının yükselmesi, baş dönmesi, boğulma hissi, titreme, kalp çarpıntısı, kulaklarda çınlama, mide bulantısı, nefes almada zorluk, vücutta karıncalanma, terleme, üşüme gibi semptomlardır.

Panik atak ne kadar sürer?

Panik atak başladıktan sonra ilk 10 dakika içinde en yüksek seviyesine çıkar. Panik atak genellikle 10 dakika 30 dakika arası sürse de 1 saate kadar da uzayabilir. 

Panik ataktan sonra bireyde yorgunluk ortaya çıkar ve yorgunluğun geçmesi uzun sürer. Panik atağın fiziksel etkilerinin yanında psikolojik etkileri daha uzun sürer.

Panik Atağı Önlemek için Neler Yapılabilir?

Anksiyeteler üzerine hazırlanmış kendine yardım kitapları okunabilir. Pilates, yoga meditasyon gibi sağlıklı yaşam sporları yapılabilir. Nefes egzersizleri yapılabilir. Stresi ve gerginliği azaltmak için düzenli fiziksel egzersiz yapılabilir.

Panik Atakları Önlemek İçin Kendi Kendine Yardım İpuçları:

  • Panik ve kaygı hakkında bilgi edinin.
  • Sigara, alkol, kafein ve şekerli gıdalardan kaçının ve ilaçlarınızı kullanırken dikkatli olun.
  • Nefesinizi nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin
  • Gevşeme tekniklerini uygulayın.
  • Düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin.
  • Yeterince uyuyun.
  • Aileniz ve arkadaşlarınızla iletişimde kalın.
  • En huzurlu hissettiğiniz yerleri aklınıza getirin.

Panik Atak Sırasında Yapılması Gerekenler?

  • Ayağa kalkın ve omurganızı dik tutun.
  • Şu an'a odaklanın.
  • Nefesinizi kontrol edin.
  • Düşüncelerinizin doğruluğunu kontrol edin.
  • Yakın arkadaşlarınızdan fikir alın.

Panik Atak Tedavi Yöntemleri? Nasıl Geçer? Evde Tedavi Mümkün mü?

Panik atakla baş etmek ve panik atağı yenmek için fiziksel belirtilerin, gelecek olan tehlikenin habercisi olmadığını anlamak gerekir. Fiziksel belirtiler kendi başlarına bir sıkıntı kaynağı değildir ve bu şekilde görülmemelidir.

Bireylerin panik atak semptomlarını kontrol altında tutmak için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları panik atak ilaçları ile terapilerdir. Panik atak yaşayan kişiler kendine yardım egzersizleriyle de belli bir iyileşme sağlayabilirler. Birey nefesini 30 ila 40 saniye arası tutarak nefessiz kalma egzersizleri, başı yanlara çevirerek yapılan baş dönmesi egzersizleri, birkaç merdiven inip çıkarak kalp hızınızı arttırma egzersizleri gibi farklı yöntemler panik atağı geçici olarak engelleyebilir. Evde panik atak tedavisi için lavanta yağı gibi bazı aromatik yağlardan, yatıştırıcı bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Fakat bu yöntemler uzun vadede yetersiz kalabilir. En iyi çözüm ve tedavi yöntemleri için bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız tavsiye edilir. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp