Evlat Edinmiş Ailelerin Bilmesi Gerekenler


Evlat edinilmiş çocuk Öz çocuk annesinin karnında büyür ama ben annemin kalbinde büyüdüm.
19-04-2021

Evlat edinilmiş çocuklarla ne zaman ve nasıl konuşulmalıdır?

Çocuk sahibi olmak isteyip de biyolojik yolla olamayan çoğu çift, evlat edinme ile kalplerini çocuklara açarlar. Bu pek de kolay bir süreç değildir. Karar aşamasından sonra resmi işler, çocuğun ilerleyen süreçlerin nasıl olacağı, ailenin çocuğa nasıl açıklayacağı gibi aşamalar da mevcuttur. Evlatlık alan ailelerin pek çoğu çocuklarına ne zaman evlatlık olduğunu söylemek konusunda endişe duyarlar. Çocuğun yaşı ilerledikçe bu endişe daha da artacaktır.

 Peki, çocuğa nasıl yaklaşmalı, nasıl söylemeli, psikolojik sorunlarla karşılaşılacak mı?

Çocuğa evlatlık olduğunu söylemek son derece doğrudur. Çocuk mutlaka gerçeği bilmelidir. “biz söylemezsek nasıl olsa evlatlık olduğunu kimseden duymaz” gibi düşünmek hatalı bir tutumdur. Eğer çocuk bir şekilde bunu duyarsa bu sefer ortaya çıkacak büyük bir güven problemi olur ve bunu çözmek çok daha zor olabilir. Aynı zamanda, kimseden duymasın diye çocuğu izole etmek de son derece hatalı bir davranıştır. Gerçeği öğrenmeye hakkı olduğunu unutmamalıyız.

 Çocuğa evlatlık olduğu ne zaman söylenmeli?

 En doğru zaman okul öncesi dönemdir. 3-6 yaş arası çocukların dünyaya nasıl geldiklerini merak ettikleri dönemlerdir. O yüzden böyle sorular sorduklarında anlatılabilir. Önce evlat edinmenin doğal bir şey olduğunu anlatman önemlidir. Bu süreçte dil de çok önemlidir. Konuşma sırasında “sen bizim çocuğumuz olduğun zaman” gibi cümleler kullanılarak çocuğa farkındalık kazandırılmalıdır. Ayrıca, biyolojik ebeveynlerinin onu istemediğine dair kaygı yaratacak cümlelerden kaçınılmalıdır. Çocuğa yapılan açıklamalar her defasında aynı olmalıdır. Bebeğinizin olmasını çok istediğinizi fakat uzun süre bebeğinizin olmadığını bu yüzden de onun gibi bebeğinizin olmasını istediğinizi söyleyebilirsiniz. Seni gördüğümüzde en güzel bebeğin senin olduğunu düşündük ve seni kendimize çok yakın hissettik o yüzden kendimize bebek olarak seni seçtik diyebilirsiniz. Böylelikle bir çok alt mesaj çocuğa iletilmiş olacaktır.

Ne gibi sorunlar oluşabilir?

Çocuk tekrar terk edileceğini düşünerek kaygılanabilir ya da biyoloji ebeveynlerinin onu gelip alacağından endişe duyabilir. Burada anne babaya düşen görev; çocuğa aitlik hissini vermesi, güvende olduğunu hissettirmesi, her zaman birlikteyiz vurgusunu hissettirmesi çok önemlidir. Güven duygusunun tekrar oluşabilmesi için zaman verilmesi gerekir. Bazen suçlayıcı tavırlar olabilir. Burada da sabırlı davranmak gerekir.

 Son olarak; bu süreci hem ebeveyn hem çocuğun daha kolay atlatması için çocuğa evlatlık olduğu bir uzman eşliğinde söylenmesi daha sağlıklı olacaktır.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp