Evlilikte Uyum ve Etkileşim


Evlilikte uyum ve etkileşim
14-05-2021

Eş seçmek, evliliğe karar vermek oldukça önemli bir süreçtir. Neticede bireylerin hayatına bambaşka bir rol giriyor; eş- karı/koca. Ve bu rol yanında birçok sorumluluk getiriyor kişiye. Böylelikle çiftlerin hayatındaki eylemler de büyük oranda değişiyor ve dönüşüyor. Bu damdan düşer gibi olan hızlı değişime de ayak uydurmak çokta kolay değil her iki cins içinde. Bu yüzden bireylerin yeni rollerine fiziksel ve ruhsal anlamda ışın hızıyla adapte olmasını beklemek oldukça zordur. 

Evlilik iletişim ve etkileşim sistemidir. Bu sistemin sağlıklı bir şekilde varlığını koruyabilmesi de eşlerin karşılıklı olarak toplumsal, ruhsal ve cinsel beklentilerini ortaya koymaları ve etkileşim içerisinde olmaları gerekmektedir. Uyumlu bir evlilik için her şeyden önce sağlıklı bir iletişim kaçınılmazdır. Aksi taktirde bu sistem, çıkan tartışma ve kavgalarla sağlığını yitirir.

Çiftlerin evliliğe uyum sağlamaları ve mutluluklarını sürekli kılmaları, bazı ana konularda anlaşmalarına bağlıdır. Başarılı bir evlilik karşılıklı sevgi, saygı, empati, uyum ve paylaşımla mümkündür. Evliliğin mutluluğu ve sürekliliği ise eşlerin kişisel sorumluluklarını kabul ederek, beraber yaşamak için istekli olmaları ve çaba harcamaları ile sağlanabilir.

Evliliğe Uyum Sağlamaya Yönelik Bazı Temel Hususlar

Karar Ve Sorumlulukları Paylaşın

Bazen eşler kendi aralarında karar vermeleri gereken her şeyi, anne- babalarına danışmak isterler, kendi başlarına karar veremezler. Evet, danışmak ve bilgi toplamak elbette olmalıdır fakat bu her şey için değil, gerektiğinde olmalıdır. Bu tutum duygusal yönden çiftlerin sorunları birlikte çözmeleri, sorumlulukları paylaşmaları yeni bir aile olduklarına alışmaları yönünden  büyük önem taşır.

Hoşlandıklarınızı Ve Hoşlanmadıklarınızı Açıkça Belirtin

Özellikle duygular konusunda eşler birbirine karşı dürüst ve şeffaf olmalıdır. Oysa yeni evli çiftler çeşitli sebeplerden ötürü bazen bu noktada isteklerini açıkça söylemekten çekinirler ve eşine hoşlandıklarını, hoşlanmadıklarını ve isteklerini söylemek istemezler.  Hal böyle olunca da eşlerin birbirine olan uyumları zorlaşır. Halbuki karı-koca neyin zevk vereceğini elbette ki eşinin kendisinden öğrenecektir. Aksi takdirde açıkça ifade edilmeyen mesajlar uyumun güçleşmesine sebep olur ve mutluluğun gerçekleşmesi zorlaşır.

Cinsel Yaşamınızı Canlı Tutun

Evlilik uyumunu etkileyen en temel faktörlerden biri de hiç şüphesiz cinsel ilişki yaşamıdır. Bu husustaki uyumsuzluklar muhakkak diğer alanlara da yansır. Eşler birbirlerinin cinsellik ile ilgili beklentilerine duyarlı olmalı ve bu konuda olabilecek aksamalar karşısında sabırlı olmalıdır. Çünkü cinsel ilişkide uyumun oturması ve doyum sağlayan bir düzene oturması zaman almaktadır. Cinsellik sadece yatak odasında olan cinsel ilişki değil, farklı düzey ve içerikte tüm evlilik yaşamınca süren güçlü bir duygudur.

Sevgi Ve Şefkatte Bonkör Olun

Bazı eşler  ‘ ne de olsa sevdiğimi biliyor’ diye düşündüğünden eşlerine  sevgilerini göstermekte bazen cimri davranabiliyor. Halbuki sevgi bolluğunu göstermenin zarar değil bilakis yararı vardır.  Bu gösteriler kimi zaman sözel olarak ‘seni seviyorum’ ile kendini gösterirken kimi zaman da ufak sürprizler ve fiziksel temaslarla ben buradayım der ve her iki eşte bu gösterilere aslında sıklıkla ihtiyaç duyar. Bu eylemsellik hali ilişkiyi olumlu yönde besler, güçlendirir ve kuvvetlendirir. Bu yüzden evlilik yaşamında sevgide bonkör olmak gerekir.

Sosyal İlişkileri İhmal Etmeyin

Eşler sosyal çevrelerinden kopmamalı ve ev ile dışarısı arasındaki dengeyi iyi sağlamalıdır. Sosyal çevre ile bağını koparmış ailenin sağlıklı kalması biraz zordur ve bunu zaman geçtikçe daha iyi anlarlar. Aynı şekilde toplumla olan ilişkisini abarttığı için birbirlerine vakit ayıramayan eşler de vardır.  Her iki durumda da aile içi ilişkilerin zedelenmesi olasıdır. Bu sebepten ötürü iç ve dış ilişkiler  üzerinde denge sürdürülmeli, eşler birbirine özgürlük sağlamalı ve evliliğin ortak yaşantılar ve paylaşma olduğunu unutmamalıdırlar.

Gerçekçi Olun

Her yönden mükemmel bir ilişki ya da kişi yoktur. Eşler birbirlerinde nitelendirdikleri eksik ve kusursuz yönlerine karşı sabırlı olmalı ve bunları değiştirmek için karşılıklı çaba sarfetmelidir. Eğer ki netice değişim yönünde gerçekleşmiyorsa birbirlerini ‘ oldukları gibi ‘ kabul etmelidirler.

Duyguları Ve Sorunları Su Yüzüne Çıkarmaktan Kaygı Duymayın  

Her duygu biriciktir ve yaşanması gerekir. Öfke, kızgınlık  ve kıskançlık gibi olumsuz nitelenen duygularda bu kapsama dahildir. Mühim olan dozunda olması ve dengeli bir biçimde dışa vurulmasıdır. Bu tarz duygular içe hapsedildiği zaman eşler arasında soğukluğa sebep olur, ilişkiyi zedeler ve biriktirilen sorunlarla başetmesi daha da güçleşir . Saygı çerçevesinde, birbirini yargılamak yerine anlamak için dinleyen ve ‘sen ,ben’ cümleleri kurup suçlayıcı tavırlar takınmayan bir üslubun eşlik ettiği bir etkileşim stili ile hareket etmek büyük yararlar sağlar. Kişiler değil, söz konusu olan sorun merkeze alınmalıdır.

Empatik Yaklaşım Sergileyin

Eşler içerisinde bulunmuş oldukları duygusal durumda kendilerini eşlerinin yerine koyabilirlerse,  birbirlerini daha iyi anlarlar ve yardımcı olurlar. Empatik olarak duyguların paylaşılması evlilik ilişkilerinin pekiştirilmesi adına çok önemlidir. Ve burada yalnızca sözlü iletişime değil, beden dilinin ne söylediğine de çok dikkat edilmelidir.

Saydam Olun, Duygularınızı Paylaşın

Baskı altında tutulan  duygular paylaşılmadıkça büyür ve güçlenirler. Sonrada beklenmedik bir şekilde patlak verirler. İşte bu yüzden sorunlar büyüyüp güçlenmeden çözümlenmesi gerekir. Kırgınlıklar, düş kırıklıkları, kaygı, kuşku ve korkular saydam bir şekilde sıcağı sıcağına konuşulmalıdır.

Aile Bütçesinin İçinde Olun

Ailede ekonomik sorunlar iletişimi bozan unsurlardan biridir. Ve sorun maddi olanaksızlıktan ziyade paranın harcanma biçimiyle ilişkilidir. Eve giren gelirin yönetiminde ihtiyaçlara ayrılacak bütçede uzlaşma sağlanmalıdır. Eşler bütçe hesaplamasını birlikte yapmalı, varılan kararı birlikte uygulamalıdırlar.

Özetle evlilikte eşlerin olumlu çabaları, bencillikten kaçınmaları, paylaşım içinde bulunmaları, cinsel ilişkiyi önemsemeleri, sevgi, saygı, empati ve anlayıştan ödün vermemeleri ilişkideki uyumu gerçekçi ve sağlıklı kılar.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp