Kadınlarda Orgazm Olamama Nedir?


Kadınlarda Orgazm Olamama Nedir?
12-03-2022

Kadınlarda Orgazm Olamama Nedir?

 Cinselliğin fizyolojisine bakıldığında 4 evreden meydana geldiği bilinmektedir. Bunlar; uyarılma, plato, orgazm ve çözülme evreleridir. Üçüncü evre olan orgazm evresi hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmesi beklenen ve cinsel birleşmenin çok önemli bir kısmını oluşturan bir evredir. Bu evrenin özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Sürenin en kısa olduğu
  • Cinsel hazzın en fazla olduğu
  • Dış kasılmaların 1/3 oranında olduğu ve genelde 3-5 kasılma şeklinde gerçekleştiği
  • Hızlı nefes alma
  • Kan basınca artış
  • Kasların kasılması şeklinde kendini göstermektedir. 

 Kadınlarda anorgazmi yani orgazm olamama, cinsel ilişki sırasında orgazma ulaşamama veya oldukça geç ve zor bir şekilde orgazm olma şeklinde kendini göstermektedir. Bunun bir cinsel işlev bozukluk olduğu bilinmeli ve sağlıklı bir cinsel ilişki için tedavisine başlanmalıdır. 
 

Kadınlarda Orgazm Olamamanın Nedenleri Nelerdir?

    Orgazm olamamak pek çok faktörden kaynaklı olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bunlar fizyolojik, psikolojik veya ilişki problemlerinden kaynaklı olabilmektedir. Sorunun nedenlerinin bilinmesi tedavi sırasında izlenecek planın oluşması açısından çok önemlidir. 

  • Fiziksel nedenlerine bakıldığında kullanılan ilaçtan veya kadında bu duruma neden olabilecek tıbbi bir durumdan kaynaklı olabilmektedir. Bunun anşaılabilmesi için kadının bir jinekoloji uzmanına görünmesi ve problemin nedeninin fizyolojik olup olmadığını öğrenmesi gerekmektedir. 
  • Psikolojik nedenlerine bakıldığında ise aslında en çok problemin bu kategori başlığı altında görüldüğü söylenmelidir. Eğer kişide cinsel ilişki açısından bir kaygı veya korku durumu varsa bu durum orgazm olmasının önüne geçebilmektedir. Yine aynı şekilde mükemmelliyetçilik duyguları daha ön planda olan kişilerde de bu probleme daha sık rastanmaktadır. Bunun yanı sıra kişinin içinde bulunduğu durum, ortam, psikolojik bir rahatsızlığının olup olmaması da çok önemli faktörler arasındadır. Örneğin kişi depresyonda ise orgazm olması daha da güçleşebilemktedir. Toplum ve toplumun kadından beklentileri de tetikleyici faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın eğer kapalı ve cinselliğin tabu olarak görüldüğü bir toplumda yaşıyorsa ve bu konuların konuşulmasının ayıplandığı bir çevreye sahipse gerekli bilgileri öğrenemeyecek ve bu durum da geç orgazm olmasının nedenleri arasına girecektir. Bu noktada kadının kendi bedenini tanıması ve gerekli cinsel eğitim bilgisine sahip olması gerekmektedir.
  • Bir diğer faktör de ilişki problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlıklı bir cinsel ilişkide olması gereken faktörler; uzlaşmacı olmak, sömürücü olmamak, dürüst olmak ve karşıklı zevke odaklanmış olmak önemlidir. Eğer kişi ilişki içerisinde kendisini rahat hissetmiyorsa, partneri kişiyi çok zorluyor ve baskı altında hissettiriyorsa bu durum kadının orgazm olmasını engelleyecektir. Bu yüzden ilişki içerisinde karşı tarafın davranışları ve hissettirdikleri de büyük önem taşımaktadır. Karşılıklı olarak rahat hissedilen bir ortamda cinsel birliktelik yaşamak orgazm olmaya katkıda bulunacaktır. Bunun için eğer ilişkide bir problem olduğu düşünülüyorsa tedavi aşamasında ilk önce ilişki problemleri ortadan kaldırılmalıdır. 

Kadınlarda Geç Orgazmın Sebepleri Nelerdir? 

Kadınların cinsel yapısına bakıldığında orgazma ulaşma süreleri biraz daha fazla zaman alabilmektedir. Erkeklerde bu süre daha kısa olurken kadın için orgazma ulaşmak cinsel birliktelik süresinin daha fazla olmasını gerektirebilmektedir. Ancak bu durumun öncelikle gerçekten kadının geç orgazm olmasından mı kaynaklı olduğunun anlaşılması çok önemlidir. Çünkü belki partnerinin orgazm olma süresi çok kısa olduğu için cinsel birleşmeyi bitiriyor ve bu durum da kadının orgazm olmasının önüne geçiyor olabilir. Bu yüzden geç orgazm olduğunu söyleyen kadınlarda sürenin anlaşılması ve karşılıklı etkileşimin bilinmesi gerekmektedir. 

 Bu durum anlaşıldıktan sonra eğer problem kadının geç orgazmından kaynaklanıyorsa bunun nedenlerine bakılmalıdır. Geç orgazmında yine pek çok faktörden etkilendiği unutulmamalıdır. BUunlar; fizyolojik, psikolojik ve aynı şekilde ilişki problemlerinden kaynaklı olabilmektedir. 

Kadınlar Orgazm Olduğunu Nasıl Anlar?

 Orgazm evresi hazzın en fazla olduğu ve sürenin en kısa olduğu evredir. Bu evre bazen kişiler tarafından nasıl olduğu ve neler hissettirdiğim bilnmediğinden dolayı anlaşılmadığı söylenmektedir. Bu durum orgazmın belirtilerinin bilinmediğinden kaynaklı olabilmektedir. Bunun için ilk önce orgazm evresinin özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Orgazm evresinin özelliklerine bakıldığında ; 

  • Vajinada dış ritmik kasılmalar olmaktadır
  • Bununla beraber beynin haz bölgesinde çok yoğun bir az duygusu hissedilmektedir
  • Kişide kan basıncı yükselmekte ve buna bağlı olarak hızlı nefes alıp verme, terleme, kalp atım hızında artış, vücutta kızarıklık ve göğüs bölgesinde sertleşmeler gibi belirtiler olmaktadır.  

Bunları yaşayan kadın bu evreden sonra bir çözülme ve rahatlama hissedecektir. Orgazm olamayan bir kadın bu belirtilerin hiç birini yaşayamadan orgazm öncesi evrede takılı kalacaktır. Bu durumu deneyimleyemeyen kadın cinsel birleşme sonrasında gergin hissedebilmektedir. 

Kadınlarda Orgazm Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?

 Tedavi aşamasında öncelikle probleme neden olan kaynağın anlaşılması çok önemlidir. Kişi ilk önce bir jinekoloji uzmanına görünüp fiziksel bir durum olup olmadığını anlamalıdır. Eğer durum fizyolojikse tedavi aşamasında jinekoloji uzmanıyla birlikte ilerlenmelidir. Ancak durum her zaman fizyolojik olmamakla birlikte çoğu zaman psikolojik ve ilişkisel problemlerden kaynaklanmaktadır. 

 Eğer durum psikolojik bir nedene bağlıysa kişi, cinsel terapi eğitimi almış alanında uzman bir kişiden yardım almalı ve birlikte bir tedavi planına başlanmalıdır. Bunlar cinsel eğitimle başlanıp, uzmanın gerekli gördüğü ve yararlı olacağını düşündüğü tekniklerle devam edilmelidir. Pek çok farklı teknik olmakla birlikte en yaygın kullanılanları;  davranıçşı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, çift terapisi teknikleri ve bireysel psikoterapidir. Hepsinde kullanılan yöntem ve teknikler değişmektedir. Bunun için en doğu kararı kişiyle birlikte cinsel terapi uzmanı vermelidir. 

  İlişkisel bir problemin olduğu düşünülüyorsa çiftlerin terapiye birlikte alınması ve çift seansı düzenlenmelidir. Bu seanslarda probleme neden olan etmenler çerçevesinde bir tedavi planı oluşturulmalıdır. 

Kadınlarda orgazm olamamak bir problem olmakla birlikte sağlıklı bir ilişki ve cinsel yaşam için tedavi olunması önemlidir. Bunun için eğer böyle bir probleminiz olduğunu düşünüyorsanız alanında uzman kişilerden yardım almaktan çekinmemelisiniz. Her konuda olduğu gibi cinsel terapi ile ilgili de jetklinik.com sitesinden kolayca randevu alarak, hemen uzmanınızla görüşmeye başlayabilirsiniz. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp