Kaygıyla Yüzleşmek


Kaygıyla Yüzleşmek
24-04-2021

Anksiyete nedir?

Kaygı, diğer bir adıyla anksiyete bireyin korku verici duruma karşı verdiği bilişsel, duygusal, davranışsal tepkidir. Anksiyete nedir, nasıl ortaya çıkar,anksiyete belirtileri nedir gibi sorular sorduğumuzda ise toplumda bir çok insanı etkileyen verilerle karşılaşırız. Ani bir olay olduğunda, bir travma yaşadığınızda, daha önce korkmadığınız bir şeyi yaşadığınızda ve korku oluşturduğunuzda endişe de oluşabilir. 

Endişe ise bazen sürekli tekrarladığımız bilişsel, davranışsal sonuçlar oluşturabilir. Mesela kaygıyla gün içinde sürekli birini düşünmek, iş hakkında kaygı duyduğunuz bir durumu düşünmek gibi tekrarlayıcı durumlarda kaygı artarak devam eder. Korkularımız, biz onlardan kaçındıkça büyüyerek artar. 

Bilişsel yeniden yapılandırma teknikleri ile düşüncelerinize başka bir boyuttan nasıl bakabiliriz?

Şimdi düşüncenizi yanınıza alın ve onunla konuşun, mümkünse yazın. Sizde ne kadar kaygı yarattığına dair bir puan vererek başlayabilirsiniz.

1. Düşüncenizin doğruluğuna dair kanıtlar arayın. Bu düşünce ne açıdan doğru? Nasıl geçerli olabilir?

2. Düşüncenizin gerçek olmayacağı ihtimalleri düşünün bu hangi koşullarda gerçekleşmeyebilirdi? İlk adımda yaptığınızın tam tersi olarak düşüncenizin gerçekleşmeyeceği ihtimalleri arayın.

3. Şimdi ilk iki adımda yaptığınızı harmanlamanızı istiyorum. Yani en objektif hale gelebilmenizi. Sizce düşüncenizin gerçekleşmesi ve gerçekleşmemesi ne ölçüde gerçek? Hangisi gerçek ihtimallerle daha muhtemel? Bu adımda hemen bir objektiflik beklemeyin. Muhtemel olasılığı, ilk iki adımı da düşünerek yazın. 

4. Bu adımda en yakın arkadaşınızı, çok sevdiğiniz birini düşünün. Aynı koşullarda en yakın arkadaşınıza ne derdiniz? Arkadaşınıza söylediğiniz şeyi, kendiniz için bir kez daha tekrar edin, ve yazın.

5. Şimdi düşüncenizle tekrar bir araya gelin, ve kaygınızı yeniden gözden geçirin.

Bazen sadece işin olumsuz yanına odaklanıp gerçekçi boyutunu unutabiliyoruz. Bazen en yakın arkadaşımıza olabildiğimiz kadar merhamet gösteremiyoruz kendimize.Düşüncelerimizi, kaygılarımızı yeniden yapılandırmak anksiyete belirtilerini azaltmaya, bizi bu anlarda daha sakin tutmaya ve objektif düşünmeye sevk edebilir.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp