Korona (Covid 19)Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde


Korona (Covid 19)Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde
27-01-2021

Korona (Covid-19) döneminde dikkat edilmesi gerekenleri inceleyelim.

1- Sağlıklı ve dengeli beslenmek ; bir önceki yazımda paylaştığım gibi 4 temel besin ögesini yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasıdır.

2- Anti-enflamatuar, Anti-viral ve Antioksidan besinlerden zengin beslenmek; bu besinlerin beslenme programında önemli yer tuttuğunu belirtmek isterim. Bu yüzden konu ile ilgili detaylı anlatımı bir sonraki yazımda görebilirsiniz.

3- D vitamini kullanımı; Mutlaka D vitamini seviyelerine baktıralım. Çünkü kış aylarında güneş ışınları yeterli düzeyde olmadığı için düşüşler gözlemlenebilir. Besin takviyesi olarak hap, damla veya enjeksiyon şeklinde alabilirsiniz. Özellikle bu dönemde günde 1 ünite 3 hafta boyunca kullanabilirsiniz. D3 vitaminini kullanırken vücutta daha iyi emilebilmesi için; özellikle beslenmemizde yağlı balık ve yağlı tohumlardan zengin bir menü oluşturulmasına dikkat edilmelidir.

4- Probiyotikler ve Prebiyotikler; probiyotikler, kefir, turşu, peynir, ayran. Prebiyotikler ise probiyotiklerin besin maddeleridir yani; muz, soğan, sarımsak gibi. Bunlar; bağırsak florasını güçlendirerek düzenlerler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kalp hastalıklarına karşı korurlar. Kilo kontrolünün sağlanmasında etkilidirler. Peki bağırsak florasını olumsuz yönde etkileyen etmenler nelerdir derseniz; Aşırı şeker tüketimi, Antibiyotik kullanımı, Aşırı alkol tüketimi, yetersiz ve dengesiz beslenme, belirli bir proses işleminden geçmiş yani; işlenmiş şarküteri besinlerin fazla tüketimi bağırsak florasını olumsuz yönde etkilemektedir.

5- Günlük su tüketimi; kişinin gereksinimine bağlı olarak değişmekle birlikte günde en az 2-3 lt içilmelidir. Yeterli sıvı alımı toksinlerin ve metabolizma atıklarının idrar ve ter yoluyla dışarı atılımını sağlar.

6- Uyku düzeni; uyku esnasında salgılanan melatonin hormonunun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisinin gözlemlendiği bilimsel çalışmalar ile desteklenmiştir. Yeterli ve doğru zamanda uyku; stresi azaltarak yaşam süresini arttırdığı ve yaşlanma bulgularını azalttığı gözlemlenmiştir.

7- Fiziksel Aktivite; en iyi bağışıklık sistemi vücudun kendi ürettiği bağışıklık sistemidir. Haftada 3 gün orta tempolu 45-60 dk yürüyüş bile bu sürecin işlemesi için yeterlidir.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp