Test Hakkında Bilgi Mi Almak İstiyorsunuz?
Metropolitan Okul Olgunluğu Testini İstanbul'un birçok lokasyonunda uygulamaktayız.
Test hakkında daha fazla bilgi almak ve fiyatlarımızı öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz.
jetklinik danışan hizmetleri Bizimle İletişime Geç

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nedir? Neyi Ölçer?


Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Neyi Ölçer?
21-07-2022

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nedir?

Metropolitan okul olgunluğu testi, çocukların okula başlamaya uygun olup olmadığını değerlendirmek amacıyla okul öncesinde uygulanan bir testtir. 6 bölümden oluşan bu testin her bölümü, çocuğun okula başlamaya ne kadar hazır olduğunu farklı açılardan ölçer. Dolayısıyla testin her bölümünden farklı bir sonuç elde edilebilir. Test sonucuna bakıldığında desteklenmeye ihtiyaç duyulan bölümler varsa; tespit edilerek çocuğun geliştirilmesi için aileye bildirilir.

Çocuğun okula ilk adımı, çocuk ve ailesi için yeni bir başlangıçtır. Bu ilk adımda çocuğun okul hayatına hazır olup olmadığını önceden tespit etmek oldukça önemlidir. Okula henüz hazır değilken başlayan çocuklar, yaşıtlarından geride kalarak okulda başarısız olabilir. Bu başarısızlık onların özgüvenini düşürerek olumsuz etkileyebilir. Okula hazırlıklı olarak başlayan çocuklar, eğitim sürecinde daha başarılı ve mutlu olurlar.

Jetklinik.com sizler için İstanbul’da tecrübeli psikolog kadrosuyla çocukların testlerinin güvenle yapılıp değerlendirilmesine imkan sunar. Test sonucunda desteklenmeye ihtiyaç duyulan alanların olması halinde çocuğun geliştirilmesi için danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Neyi Ölçer?

Bu test ile çocukların okul sürecine uyumlu olup olmadığını ölçmek amacıyla aşağıdaki beceriler kontrol edilir:

  • Sayı bilgileri
  • Nesne bilgileri
  • Kelime ve sözcük bilgileri
  • El ve göz koordinasyonları 
  • İnce-motor kas becerileri 
  • Görsel ve işitsel dikkatleri
  • Yönerge takip edebilme becerileri 
  • Olaylar arasınca nedensel ilişki kurabilme becerileri

Metropolitan Okul Olgunluğu Testinin İçeriği Nedir?

Metropolitan okul hazırlığı testi, okuma olgunluğu ve sayı olgunluğu olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Bu iki bölüm de kendi içerisinde altı alt başlığa ayrılır. Metropolitan okul olgunluğu test bölümleri ve alt başlıkları aşağıdaki şekildedir:

Okuma Olgunluğu Bölümü

Kelime Anlama: Bu bölüm çocuğun alıcı dil becerisini ölçer. Söylenen kelimenin çocuk tarafından anlaşılarak resimlerin arasından bulunması beklenir.

Cümle Anlama: Bu bölüm kelime anlama bölümüyle benzerdir. Alıcı dil becerisine ek olarak çocuğun işitsel dikkatini ve yönergeleri takip etme becerisini ölçer.

Genel Bilgi: Bu bölüm çocuğun neden-sonuç ilişkisi kurma becerisini ölçer. Çocuğun gösterilen resimler arasında anlamlı bir ilişki kurması beklenir.

Eşleştirme: Bu bölüm çocuğun görsel dikkat becerisini ölçer. Verilen resmin aynısını bulması beklenir.

Sayı Olgunluğu Bölümü

Sayılar: Bu bölüm çocuğun sayı bilgisini ölçer. Çocuğun sayıları tanıması, tane kavramını bilmesi ve söylenen sayı adedince nesne çizebilmesi beklenir.

Kopya Etme: Bu bölüm çocuğun ince motor kas gelişimini ve el-göz koordinasyonunun gelişimini ölçer. Çocuğun verilen sayıyı ve şekli çizmesi beklenir.

Tüm bu alanlarda değerlendirme yapıldıktan sonra çocuğun okula ne düzeyde hazır olduğu tespit edilmektedir. Bu doğrultuda çocuğun desteklenmeye ihtiyaç duyduğu ve bağımsız yapabildiği alanlar da bulunmuş olur.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Ne Zaman Yapılır?

Metropolitan okul olgunluğu testi 4 yaşını bitirmiş, 6 yaşını doldurmamış çocuklar ilkokula başlayacakları süreçte uygulanmaktadır. Ailelerin, çocukları için okula başlamadan önce bu testi yaptırmaları, çocuklarının okula hazır olup olmadığını öğrenebilmeleri açısından önemlidir. Bu test yapılırken 5-6 yaş grubundaki çocukların yalnızca akademik becerileri değil, mantık- muhakeme becerileri ve dikkatleri de değerlendirilir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nasıl Yapılır?

Test yönergeleri, çocuğa sözel olarak verilir. Testi uygulayan uzman, verdiği yönergeler doğrultusunda çocuğun hangi görseli tercih ettiğini gözlemler. Test yaklaşık 24 dakika kadar sürmektedir. Bu çok kapsamlı bir süreçtir ve çocuğun bir çok becerisini eş zamanlı olarak gözlemleyecek yetkinlikte bir kişinin olması gerçekçi bir değerlendirme imkanı sağlar. Metropolitan okul olgunluğu testinden objektif ve doğru bir sonuç elde edilebilmesi için dikkatlice uygulanıp, yorumlanabilmesi gerekir. Bu da testin yetkin bir psikolog tarafından uygulanmasıyla mümkün olur. Çocuklar çevrelerinden ve insanlardan zaman zaman etkilenebilir. Bu sebeple çocuğun rahat hissettiği bir ortamda, rahat olduğu kıyafetleriyle ve yeme-içme gibi ihtiyaçlarının giderildiği bir şekilde testin uygulanması sağlıklı olur. Çocuk için sessiz, sakin aynı zamanda  güvenebileceği bir ortam olması önemlidir.

Jetklinik.com İstanbul’da tecrübeli psikolog kadrosuyla çocukların rahat ve güvende hissedebilecekleri bir ortamda metropolitan okul olgunluğu testini uygulamaktadır.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nasıl Değerlendirilir?

Metropolitan okul olgunluğu testi sonucunda üstün, ortanın üstü, orta, ortanın altı ve zayıf tehlike gibi dereceler elde edilir. Testi uygulayan kişinin test boyunca yaptığı gözlemlerini dikkatlice değerlendirmesi önem arz eder. Uygulayıcı, çocuğa sorular sorar ve her sorunun yanıtı için sırasıyla not alarak puanlama yapar. Test değerlendirilirken çocuğun okuma olgunluğu ve sayı olgunluğu önce kendi grubunda toplanır. Daha sonra testin tamamı toplanarak değerlendirilir. Ailelere çocuğun farklı kategorilerde elde ettiği puan ve o kategorilerdeki genel durumu hakkında bilgi verilir. Değerlendirme sonucunda üstün, ortanın üstü, orta kategorilerinde puan alan çocukların okula başlamaya hazır olduğu sonucuna varılır. Ortanın altı ve zayıf kategorilerinde puan alan çocuklar farklı testlere yönlendirilebilir.

Bu testin zekayı değil sadece okula hazırlıkta akademik düzeyi tespit ettiği unutulmamalıdır.  Her konuda olduğu gibi metropolitan okul olgunluğu testi için de Jetklinik.com sitesinden destek alabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp