Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi


NEVROTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
18-07-2021

Nevrotik kişilik bozukluğu; bireylerin yoğun duygu ve kaygı bozuklukları yaşaması ve bunları kontrol edemediği durumlara verilen addır. Bu tür bir kişilik bozukluğunda bireyler, karşılarındaki kişiden aşırı ilgi ve şefkat beklerken, güvensizlik, dikkati toplama ve sürdürmede yetersizlik, geleceğe yönelik plan yapamama, saldırgan ve düşmanca davranışlar sergileme, karşılarındaki kişilere gerçek duygularını doğru bir şekilde iletememe ve normal olmayan cinsel davranışlarda bulunma gibi özellikler gösterebilir. Geliştirilen nevrotik davranışların temelinde ise kaygı bozuklukları yer almaktadır. Günümüzde pek çok insanda görülebilen nevrotik kişilik bozukluğu, bireylerin günlük yaşamını son derece olumsuz etkileyen psikolojik problemlerden biridir. Nevrotik kişilik bozukluğu yaşayan bireylerin yaşamlarını daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için bir uzmandan destek almaları oldukça önemlidir.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Nevrotik, farklı durumlarda sıklıkla karşımıza çıkan bir kavram. Nevrotik nedir, sorusunun cevabı ise duygu durum bozukluğu yaşayan kişilerin içsel süreçlerini ve ruh hallerini yansıtan ifade olarak yanıtlanabilir.

Kaygı, duygu ve davranış bozuklukları yaşanmasına neden olan nevrotik kişilik bozukluğunun temelinde kontrol altına alınamayan kaygılar yatar. Bu kaygıların yoğunluğunun kişilerin günlük yaşamdaki işlevlerini olumsuz etkilemesi, bireyleri oldukça zorlayan bir durumdur. Peki, nevrotik nedir? Nasıl oluşur? Belirtileri nelerdir? Nevrotik kişilik tedavisi nasıl olur? Nevrotik kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir? Tüm bu soruların cevapları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Nevrotik kişilik bozukluğunun anlaşılabilmesi için öncelikle bazı semptomların ve belirtilerin ortaya çıkması gerekir. Bireylerin normal davranışlarında değişiklikler meydana gelmesi, yaşanılan yoğun kaygıyı gizleme isteği ve bunların sonucunda da bireylerin normal yaşamlarını sürdürememesi nevrotik kişilik bozukluğu belirtileri arasında yer alır. Aynı zamanda kaslarda oluşan gerginlik nedeniyle titreme meydana gelmesi, otonom sinir sisteminin aktif olmasının neden olduğu baş dönmesi, terleme, nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve nefes alıp vermede farklılaşmalar nevrotik kişilik bozukluğu belirtilerindendir.

Bu belirtilerle birlikte nevrotik kişilik bozukluğuna sahip bireylerin bazı tipik özellikleri olduğu da yapılan çalışmalar sonucu ortaya konmuştur. Örneğin, nevrotik kişiler geleceğe yönelik plan yapma konusunda başarısızlardır. Günlük hayatlarında öfke, kin, nefret gibi negatif duygulara yoğunlaşarak düşmanca ve saldırganca davranışlar sergileme eğilimindedirler.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Nevrotik nedir, nevrotik kişi nedir? Sorularının ardından en çok merak edilen konu ise nevrotik kişilik bozukluğunun nedenlerinin ne olduğudur. Nevrotik kişilik bozukluğunun temeli kaygı bozukluklarına dayanır. Bu durumun oluşmasında genetik ve çevresel faktörlerin de etkisi vardır.

Bireyin yaşadığı yoğun kaygıyı kontrol edememesi, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, bipolar bozukluk, özgül fobiler, travma sonrası stres bozukluğu, ağrı bozukluğu ve kaygı bozukluğu gibi durumlar da nevrotik kişilik bozukluğunun birer parçasıdır.

Nevrotik Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?

Nevrotik kişilik bozukluğu her bireyde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. En genel kapsamıyla nevrotik kişilik bozukluğu çeşitleri;

  • Kaygı bozuklukları
  • Dissosiyatif bozukluklar
  • Duygudurum bozuklukları
  • Anksiyete bozuklukları
  • Somatoform bozukluklar olarak sınıflandırılabilir.

Kaygı bozukluklarında kişi, yaşadığı kaygıları kontrol edemeyerek çeşitli obsesif bozukluklar geliştirmesine neden olabilir. Disosiyatif bozukluklarda kişiler yaşadıkları bu kaygılar ile mücadele ederken hafıza problemlerinin oluşması durumudur. Duygudurum bozuklukları, kişilerin uzun süreli mutluluk, aşırı üzgün olma hali ya da her ikisini birden deneyimlediği bozukluk türüdür. Anksiyete bozuklukları, bir duruma karşı aşırı bir tepki olarak geliştirilmiş yoğun kaygı halidir. Somatoform bozuklukları ise, nedeni bilinmeyen ağrılarla ortaya çıkar. Genellikle kaygı ve endişeye bağlı olarak gelen bir durumdur.

Tüm bu zorlayıcı durumlarla başa çıkmak için sosyal destek kaynaklarının yanında profesyonel psikolojik destek almak da oldukça önemlidir.

Nevrotik Kişilik İle Nasıl Başa Çıkılmalı?

Nevrotik bir kişilik ile başa çıkmak kişiler için oldukça zorlayıcı olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bu kişilere sabır ve hoşgörü ile yaklaşmak başa çıkmayı kolaylaştırıcı olacaktır. İletişim kurarken kişilerin ya da nevrotik özelliklerinin aşırı eleştirilmemesi konusunda dikkat edilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda nevrotik kişiler ne zaman nevrotik davranışlar sergilediklerini bilirler fakat o an bu davranışlarını kontrol edemezler. Nevrotik davranış sergileyen biriyle tartışmak yerine, söylediklerini gerçekten dinleyerek, onu anlamaya çalışarak ve olumsuz tepki vermemeye dikkat ederek daha kolay iletişimde kalabildiğinizi fark edeceksiniz.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Nevrotik kişilik bozukluğu tedavisi mümkün olan bir durumdur. Ancak bu süreç bazı kişiler için son derece zorlayıcı olabilir. Nevrotik kişilik bozukluğu her ne kadar genetik ve çevrenin etkileşimi sonucu meydana gelse de tedavisi imkansız bir durum değildir. Nevrotik özelliklerin bireylerin yaşamının belli dönemlerinde ortaya çıkması tedavisini mümkün kılmıştır.

Nevrotik kişilik bozukluğuna sahip bireylerin bu durumdan bir an önce kurtulabilmek için psikolojik bir destek almaları sürecin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından da oldukça önemlidir. Bunun için kişilerin nevrotik özelliklerinin farkında olarak bu durumdan kurtulmayı gerçekten istemeleri gerekmektedir. Kişiler için uygun psikoterapi yöntemlerinin kullanılmasının yanında ilaç tedavisi ile de süreç desteklenebilir. Aynı zamanda kişilerin bu süreçte yakınlarından göreceği sosyal destek kaynakları da sürecin desteklenmesi açısından çok önemlidir.

Genellikle psikolog ve terapistler bireyi bulunduğu kişilik bozukluğundan kurtarabilmek için çeşitli terapi yöntemleri ile çalışırlar. Nevrotik kişilik bozukluğu tedavisi için sıklıkla kullanılan maruz bırakma terapisi ile bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler oldukça etkili olurken, uzun vadede başarılı çözüm sunabilmektedir. Üstelik bu sayede birey daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürebilmekte ve günlük rutinlerine devam edebilmektedir.

Online psikolojik destek almak için jetklinik.com adresinde yer alan uzmanları ve çalışma alanlarını inceleyebilir, kendiniz için en uygun uzmanı seçerek güvenle görüşmelere başlayabilirsiniz.

 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp