Online Terapi Nedir?


Online Terapi Nedir?
04-08-2021

‘’Online terapi nedir?’’ sorusunun cevabını vermeden önce ‘’terapi nedir?’’ sorusunu yanıtlamak gerekir. Birçoğumuzun zihninde terapi dendiğinde canlanan görüntü hemen hemen aynıdır. Danışan bazen bir koltuğa uzanmış, bazen de terapistin karşısında oturur vaziyette kendini anlatmaktadır. Peki terapi sadece bu kadarıyla mı sınırlıdır? Tabi ki hayır. Terapi, içsel dünyamıza yaptığımız bir yolculuktur. Yaptığımız bu yolculuk bize farklı bakış açıları kazandırmayı, günlük yaşamımızı zorlaştıran, sıkı sıkıya tutunduğumuz katı inançları fark ettirmeyi, cesaretlendirmeyi, motivasyonumuzu arttırmayı hedefler. Bu yolculukta bize eşlik eden yol haritası ise gerekli eğitimlerini almış, alanında uzmanlaşmış psikoterapistlerdir. Online terapi ise, bütün bu sürecin internet ortamından gerçekleştirilmesidir.

Online Terapi Nasıl Yapılır?

İçinde bulunduğumuz çağın getirdiği kolaylıklardan biri de online terapi hizmetidir.
Online terapi; sesli, yazışarak veya görüntülü konuşma yoluyla gerçekleşmektedir. Uzakta olan sevdiklerimizle iletişim kurmak için kullandığımız her teknolojiyi online terapi hizmeti için de kullanabilir, online psikolog ile bu kanallardan iletişime geçebiliriz.

Neden Online Terapiyi Tercih Etmeliyiz?

Zaman Tasarrufu

Günümüzde en çok önem kazanan kavramlardan biri ‘’zaman’’ kavramıdır. Hayatın koşuşturmacası içindeyken birçok şeye zaman ayıramaz hale gelebiliyoruz. Yoğun iş temposu, özel hayatımızdaki meşguliyetler gibi sebepler bizi bazı konularda hız kazanmak zorunda bırakabiliyor. Bu sebeple çoğu işimizi internet üzerinden halledip zamandan tasarruf etmeye çalışıyoruz. Alışveriş, eğlence, iş, hatta sosyalleşme konusunda bile internet teknolojisinden faydalanıyoruz.

Tüm bu koşturmacanın ortasında en çok önem vermemiz gereken konu, ruh sağlığımız. Bazen durup kendimizi dinlemeye fırsat bulduğumuzda bu konuda bir şeyler yapmamız gerektiğini fark edebiliyor ama zamanımızı ayarlayıp herhangi bir hastane ya da danışmanlık merkezinden randevu alamayabiliyoruz. İşte bu noktada online terapi devreye giriyor.

Bünyesinde birçok online psikolog barındıran online terapi sitelerini tercih etmeniz için en geçerli sebeplerden biri istediğiniz zaman işinin uzmanı olan uzmanlara erişim sağlanabilmesidir.

Peki online terapi nasıl 7 gün 24 saat terapi imkanı sağlayabiliyor? Klasik yüz yüze terapilerde günlük mesai saatleri içinde terapi sağlanabildiği için bu süre daha kısıtlı oluyor ve bazen günler sonrasına bile randevu bulunamayabiliyor. Fakat online terapi hizmetinde birçok online psikolog bulunduğundan kendi yoğunluk durumunuza göre bir online psikolog bulabilir ve en kısa sürede randevu oluşturabilirsiniz.

Siz Neredeyseniz Psikoloğunuz Orada

Hastanelerden, klinik ortamlardan uzakta yaşayan birinin ruh sağlığı hizmetinden yararlanması oldukça zor ve motivasyon düşürücü olabilir. Online terapi sayesinde bu zorluk ortadan kalkar ve kişi internetin olduğu her yerde canlı olarak kendi seçtiği bir online psikolog ile görüşme sağlayabilir ve terapi sürecini istediği yerden kolaylıkla başlatabilir. Ayrıca yurtdışında yaşayan ve yabancı dil konusunda sıkıntı çeken bir birey, online terapi sayesinde kendi dilini konuşan bir uzmanı kolaylıkla bulup iletişime geçebilir.

Engelleri Aşar

Bedensel engeli olan, evinden çıkamayan veya çıkmakta zorlanan bir birey psikolojik yardıma ihtiyacı olsa bile ulaşım konusunda sıkıntı yaşadığından, birilerinden yardım istemeye çekindiğinden terapi sürecine başlayamayabilir. Online terapi ile artık engeller, ruh sağlığı hizmeti almaya engel olmamakta, engelli bireyin fiziksel olarak en rahat ettiği yerden psikoloğuna bağlanıp, ruhsal olarak da rahat etmesini sağlamaktadır.

Engeller her zaman bedensel değildir. Birey zihninde de de psikoloğa gitmek konusunda birçok engelle karşılaşabilir. Sosyal fobi, agorafobi gibi birtakım psikolojik rahatsızlıklar kişinin evden çıkmasını, topluma karışmasını engelleyebilir. Bu tarz sıkıntılar yaşayan bir kişi online terapi yoluyla psikoterapiye başlama cesareti gösterebilir ve görüştüğü psikoloğunun tedavi teknikleri sayesinde kendini daha iyi hisseder, zamanla bu sıkıntılarının üstesinden gelir.

Maliyet Tasarrufu

Online terapi siteleri danışanlara sağladığı ulaşım avantajını bünyesinde çalışan online psikologlar için de sağlar ve uzmanlar terapi hizmetini evlerinden kolaylıkla verebilirler. Bu durum da onları ofis ya da klinik açma zorunluluğundan kurtardığı için masrafları büyük ölçüde azalmış olur. Bunun terapiye yansıması da online terapi ücretinin yüz yüze terapi ücretinden daha ucuz olması şeklinde olur.

Online Terapi İle Yüz Yüze Terapi Arasındaki Fark Nedir?

Online terapiyi geleneksel yüz yüze terapiden ayıran en önemli fark; terapinin yapıldığı mekandır. Klasik yüz yüze terapide danışan ve psikoterapist aynı anda aynı yerde olurken online terapide seans, internet üzerinden görüntülü iletişim ağları aracılığıyla sağlanır. Danışan ve online psikolog canlı olarak birbirlerini görüp duyabilirler fakat fiziksel olarak uzaktırlar. Bu fiziksel uzaklık dışında online terapi ve yüz yüze terapi arasında büyük farklılıklar yoktur.

Online Terapi Süreci Nasıl İlerler?

Geleneksel yüz yüze terapide olduğu gibi online terapide de öncelikle danışan istediği bir psikologtan randevu alır. Randevu günü ve saati geldiğinde görüşme, internet üzerinden görüntülü konuşma uygulamalarının herhangi birinden başlatılır. Seanslar yüz yüze terapide olduğu gibi yaklaşık 50 dakika sürer. Seanslar genellikle haftada bir olacak şekilde ayarlanır. Psikoterapi sürecinin kaç seans süreceği kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.

Online Psikolog Desteği Gerçekten Faydalı Mı?

Online terapi ile yüz yüze terapi arasında etkinlik açısından çok büyük farklar yoktur. Hatta birçok konuda online terapinin çok daha avantajlı olduğundan bahsettik. Online terapi, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir psikoterapi metodudur. Yapılan araştırmalara göre online ortam, danışan ve psikolog arasında sağlam ve güvenli bir bağ kurmaya engel değildir. Fakat online terapi sürecine başlamadan önce çok dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bu da, terapi alacağınız online psikoloğun yetkinliği ve uzmanlığıdır. Online psikolog olarak görev alan terapistin, birtakım eğitim ve sertifikasyon süreçlerinden geçmesi zorunludur. Bazı kurum ve kuruluşlarda yüz yüze terapi veren bir psikolog, mesleğine dair hangi süreçlerden geçiyorsa, online psikolog da aynı süreçlerden geçmiş olmalıdır. Online terapi sürecine girmeye karar verdiğiniz uzmanın eğitimini ve uzmanlığını araştırmalısınız. Bu konuda yeterli ve doğru bilgiye ulaştığınız takdirde seçmiş olduğunuz online psikolog yetkinliği ve uzmanlığı doğrultusunda oldukça fayda sağlayacaktır.

Online Terapi Seansı Kayıt Altına Alınır Mı?

Online terapi seansları kayıt altına alınmaz.

Online Terapi Esnasında Verilen Bilgiler Gizli Kalır Mı?

 Tıpkı yüz yüze terapi sürecinde olduğu gibi online terapide de gizlilik esastır. Danışanın verdiği bilgiler, yapılan paylaşımlar danışan ve online psikolog arasında kalır ve üçüncü kişilerle paylaşılmaz.

Online terapi ücreti ne kadar?

Online terapi ücreti, yüz yüze terapi ücretine göre çok daha uygundur. Online terapi ücreti, genel olarak online psikoloğun insiyatifinde olup 100 tl ile 400 tl arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp