Paranoid Şizofreni Hastalarına Nasıl Davranılmalı? Bilmeniz Gerekenler


Paranoid Şizofreni Hastalarına Nasıl Davranılmalı? Bilmeniz Gerekenler
26-10-2021

Şizofreni, toplumumuzda tek başlık altında tanımlanan bir hastalık olarak bilinmektedir. Ancak şizofreni tek başlık altında tanımlanamaz. Birçok şizofreni türleri vardır.

Paranoid şizofreni de bu türlerden bir tanesidir. Toplumda oldukça yaygın olarak görülen bir psikolojik rahatsızlık olan paranoid şizofreni teşhis edilmesi zor bir hastalıktır. Peki, paranoid şizofreni tanısı konmuş kişilere nasıl davranılmalı ve bu konuda bilmeniz gerekenler nedir? tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Paranoid Şizofreni Nedir?

Paranoid Şizofreni Nedir?

İlginizi Çekebilir: Bipolar Bozukluk Nedir?

Paranoid şizofreni rahatsızlığı, bireyin halüsinasyonlar, sanrılar görerek gerçek dünyadan uzaklaşmasına sebep olan bir tür psikolojik rahatsızlıktır. Paranoid şizofreni rahatsızlığına sahip olan kişilerin hayatlarını normal bir şekilde sürdürmesi pek mümkün değildir. Paranoid şizofreni genellikle 18-30 yaş aralığındaki kişilerde başlayan bir rahatsızlıktır. Yani bu rahatsızlık, henüz 15 yaşına gelmemiş gençlerde ve 45 yaşını aşmış bireylerde rastlanılması ve teşhis edilmesi zor bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların yanı sıra kadınlara kıyasla erkeklerde daha erken ortaya çıkmaktadır. Paranoid şizofreni; katatonik şizofren, ayrılmamış şizofren, dezorganize şizofren gibi şizofreninin alt türlerine kıyasla daha erken yaşlarda ortaya çıkar. Paranoid şizofreni oldukça yavaş ilerleyen ve far edilmesi güç olan bir rahatsızlıktır.

Paranoid şizofreniye sahip olan bireyler, günlük yaşamlarını etkileyecek belirgin belirtiler yaşamalarına rağmen içinde oldukları durumu pek kabul etmezler. Kabul etmemeleri sonucunda sosyal ilişkileri zedelenir ve toplumda kendilerini yalnız hissetmeye başlarlar.  Bu nedenle paranoid şizofreni belirtileri gösteren bireylerin hayatlarını kaliteli yaşayabilmeleri için son derece dikkatle gözlemlenmesi ve en hızlı şekilde tedavisine başlanması büyük önem taşır.

Paranoid Şizofreni Belirtileri (Nedenleri) Nelerdir?

Paranoid Şizofreni Belirtileri (Nedenleri) Nelerdir?

İlginizi Çekebilir: Psikolojik Travma Nasıl Atlatılır?

Paranoide şizofreniye sahip kişiler bazı belirtiler gösterirler. Bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Kendi kendine konuşmak.
  • Sürekli takip edildiğine dair düşüncelere sahip olmak.
  • Dünyaya özel olarak gönderildiğine, gizli bir görevinin olduğuna, kendisinin doğa üstü güçleri olduğuna dair inancında olmak
  • Diğer bireylere göre kıskançlık duygusuna sahip olmak
  • Tehdit edici ya da emir verici sesler duymak
  • Gerçekte var olmayan tatları ve kokuları hissetmek.
  • Bir inanca saplantı derecesinde bağlanmak ve düşünsel bozuklukları yaşamak.
  • Gerçekte olmayan sanrılı düşünceleri, inançları başka kişilere söyleyerek, lider olma arzusu içinde olmak.
  • Kendi görüşlerini kabul etmeyen kişilere saldırgan hareketlerde bulunmak.

Paranoid Şizofreni Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Paranoid şizofreni rahatsızlığı her kişide farklı boyutlarda ve farklı etkilerde yaşandığı için tedavisine belirli bir zaman vermek pek mümkün değildir. Genellikle rahatsızlık ömür boyu gözlem altında tutulur ve akıl hastanelerinde tedavi edilir.

Akıl hastanelerinde tedavi yöntemi olarak ilaç kullanımı ve psikoterapi uygulaması kullanılır.

Ayrıca ek olarak elektroşok tedavisi de uygulanmaktadır. Uzun dönem sürecek tedavi süresince, hastaların, ailelerin ve doktorun sabırlı olması son derece önemlidir. Yapılan tedavi ile amaç hastayı topluma yeniden kazandırmaktır.

Paranoid Şizofreni Hastalarına Nasıl Davranılmalı?

Paranoid şizofreni tanısı konmuş hastalarda ailelerin tutumu, davranışları önemlidir. Öncelikle bu ailelerin gerçek dışı beklentilerden kaçınmasını tavsiye ederiz. Hastaya karşı olan tutumunuzu dengelemelisiniz aşırı koruyucu ya da tam tersi bir tutum sergilememeye çalışmalısınız.

Hastanın söylediği şeyler mantık dışı gelse de bu konuda sabırlı olmalı, duygusunu anlamaya çalışmalısınız. Genel olarak daha sakin, anlayışlı ve telaşsız davranmalısınız. Böyle davrandığınızda hasta kendini çok daha fazla güvende hisseder ve bu hastaya gelir.

Bu yazımızda sizlere paranoid şizofreni nedir, belirtileri nelerdir, bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin ailelerinin bilmesi gerekenleri detaylıca sizlere açıkladık. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp