Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri


Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri
02-10-2021

Psikolojik Mide Bulantısı Olur Mu? Çözüm Önerileri

Mide bulantısı, çok sık rastlanan basit rahatsızlıklardan biridir. Ancak mide bulantısı bazı durumlarda özellikle yoğun strese maruz kalınan durumlarda ortaya çıkmasının sebebi, psikolojiktir. Yani psikolojik mide bulantısı kişilerde gözlemlenebilir. Birey aşırı kaygı, korku ve stres içerisinde ise yoğun bir şekilde kusma isteği gösterebilir. Tabi ki bu gibi durumlarda her zaman mide bulantısı görülmeyebilir bazen birey karın ağrısı ya da baş ağrısı da hissedebilir. Psikolojik mide bulantısı için çözüm önerileri nelerdir, bu rahatsızlık nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm soruların cevaplarını bu yazımızda yer vereceğiz.

Mide Bulantısı Psikolojik Olabilir Mi?

Mide Bulantısı Psikolojik Olabilir Mi?

Mide bulantısı, genellikle vücudun rahatsızlanması sonucu ortaya çıkar. Doğal süreçlerde üşütme vb. hastalıklarda ortaya çıkan yüzeysel bir belirtidir. Ancak mide bulantısı psikolojik olarak da kendini gösterebilir. Psikolojik mide bulantısı, genellikle yoğun stres, korku ile meydana gelir. Bireyin ruhsal durumu vücut üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptir. Ve kişinin ruh hali pek sağlıklı olmadığında bu durum değişik şekillerde kendini vücutta gösterecektir.

Ayrıca mide bulantısı durumu alışkanlık haline geldiğinde psikolojik olarak ortaya çıktığını anlayabiliriz. Her hastalık gibi bu rahatsızlık da önemlidir ve küçümsenmemelidir. Hastalık ortaya çıktıktan hemen sonra doktora gidilmeli ve tedavisine başlanmalıdır.

Psikolojik Mide Bulantısı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik Mide Bulantısı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik mide bulantısı nedenleri arasında ilk olarak kişide oluşan kaygı problemleri, aşırı anksiyete, panik atak gelir. Kişi bazı dönemlerde yaşadığı olumsuz deneyimlerle bu hisleri daha fazla hissetmeye başlar ve kişide psikolojik rahatsızlıklar görülebilir. Herkesin yaşadığı normal kaygı hissilerinden farklı olarak kontrolsüz bir şekilde duyulan bu kaygı ve endişeler psikolojik mide bulantıları ve kalp çarpıntıları ile ortaya çıkabilir. Belirtileri ise kişide alışkanlık haline gelmiş midede rahatsızlık ve mide bulantısı hissidir. Psikolojik kökenli mide bulantıları, genellikle duyguların sözlü olarak ifade edilememesi, içe kapanma sebebiyle kendini fiziksel semptomlarla gösteriyor olmasından kaynaklanmaktadır. 

Ayrıca psikolojik mide bulantısı nedenleri arasında sayılabilecek bir diğer psikolojik rahatsızlık ise anoreksiya nervoza ile benzer sebeplerle ortaya çıkan blumia nevroza rahatsızlıklarıdır.

Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri

Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri

Psikolojik mide bulantısı nasıl geçer sorusunun cevabı; bir uzmana görünmektir. Psikolojik rahatsızlıklar büyümeden ve hayatınızı etkileyecek konuma gelmeden önce uzmana başvurmak ve tedaviye hemen başlamak gereklidir.  Bu rahatsızlığı önemsemek oldukça önemlidir. Çünkü anoreksiya nervoza ya da blumia nevroza sebebi ile psikolojik mide bulantısı yaşayan kişiler için tedavi sürecinin olabildiğince erken başlaması ve hastaya müdahale etmek hastanın iyileşmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.

Bu süreçlerin atlatılması için psikolojik desteğe ihtiyaç duyulur. Zaman kaybetmeden başvuracağınız uzman bir doktor size uygun olan müdahale ile yardımcı olmalıdır. Psikolojik mide bulantısı rahatsızlığı özellikle genç, yetişkin kızlarda oluşan kilo takıntısı yüzünden baş gösteren bu rahatsızlık eğer hemen müdahale edilmezse birkaç ay içerisinde hem fiziksel hem de ruhsal olarak hastayı iyice rahatsız edecektir, onu dirençsiz bırakacaktır. Mide kaslarının doğru çalışamaması ve yemek yenilen anda hissedilen mide bulantısı, alışkanlık haline gelecektir. Tüm bu sorunların yaşanmaması için hasta kendini rahat tutmalı, hafif yiyecekler yemeli ve yavaş yavaş normal beslenme alışkanlığına geri dönmelidir. Hasta psikolojik destek ile bu süreci daha rahat atlatacaktır.

Bu yazımızda psikolojik mide bulantısı olur mu, psikolojik mide bulantısı belirtileri nelerdir, bu rahatsızlık nasıl geçer ve tedavi yöntemleri nelerdir bu soruların cevaplarını sizler için teker teker açıkladık. 

 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp