Simetri Hastalığı Nedir? Günlük Hayatı Nasıl Etkiler?


Simetri Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? 
16-07-2022

Simetri hastalığı, halk arasında etraftaki nesnelerin bir düzende veya konumda sabit olmasının istenmesi, bu düzendeki bozuklukların kişiye ciddi bir rahatsızlık vermesidir. Simetri hastalığına tıbbi anlamda bakıldığında ise obsesif kompulsif bozukluk adıyla bilinen psikiyatrik hastalığın belirtilerinden bir tanesidir. Bu hastalığa sahip olan bireyler etrafta bulunan objelerin eşit aralıklarla, bir hiza içerisinde ve eksiksiz bir biçimde yer almasını ister.Simetri Hastalığı olan kişiler, belirli nesnelerin konumuna ve düzenine takılıp kalırlar ve doğru şekilde hizalanmayan veya bir şekilde eksik görünen nesnelerle karşılaştıklarında kendilerini rahatsız ve sıkıntılı hissedeceklerdir. Bu hastalığa sahip kişiler, yazdıkları kelimeler istenmeyen bir biçimde göründüğünde veya mükemmel bir şekilde hizalanmadığında mücadele edeceklerdir.

Simetri Hastalığı Günlük Hayatı Nasıl Etkiler?

Semptomların her bir birey için ne kadar şiddetli olduğu gibi, günlük yaşamları üzerindeki etkisi de değişecektir. Daha spesifik tetikleyicileri olan bazıları için semptomlarının daha kolay yönetildiğini görebilirler. Birçok günlük durumda yaşanan daha genel tetikleyicileri veya tetikleyicileri olan diğerleri için, OKB'lerinin bunaltıcı olduğunu görebilirler. Her durumda, bu hastalık ile yaşamak çok zordur ve yönetilmesi zor olabilir. Simetri Hastalığının şiddetli olduğu ve tedavi edilmediği durumlarda, bireyin yaşamının her alanına sızabilir.

Takıntılar tüketirken, o anda neler olduğuna odaklanmayı zorlaştırabilirler. Bu, örneğin işte veya sevdiğiniz biriyle sohbet ederken konsantre olma yeteneğinizi etkileyebilir. Kompulsiyonların nasıl çok fazla zaman alabileceğini zaten tartışmıştık. Gün içinde farklı noktalarda gerçekleştirilen birçok kompulsiyon olabilir. Bu, iş, arkadaşlarla buluşma, randevular vb. gibi yaşam taahhütlerine geç kalmanıza neden olabilir. Anlaşılır bir şekilde bu, işleyiş ile ilgili sorunlara yol açabilir.

Simetri Hastalığı’na Ne Sebep Olur?

Simetri Hastalığı’nın bilinen kesin bir nedeni yoktur. Bununla birlikte, genel olarak okb'ye neyin neden olduğuna dair  umut verici birçok teori vardır . Özellikle simetri hastalığı için, simetri obsesyonlarını ve kompulsiyonlarını daha olası kılan birkaç faktör vardır Birincisi cinsiyettir. Simetri belirtileri genel olarak erkeklerde daha yaygın görünmektedir. Ayrıca, erken yaşta OKB geliştirenlerin simetri takıntılarıyla mücadele etme olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor.


Simetri Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Sürekli temizlik yapmayı istemek
  • Temizliğin ve düzenin saplantı haline gelmesi
  • Mükemmelliyetçilik
  • Bir ortama girildiğinde düzene uymayan eşyalara karşı huzursuzluk hissetme ve bu eşyaları düzeltme isteği
  • Düzen bozulduğunda odaklanma problemleri yaşama
  • Ütü fişi , araba kapı kilidi gibi eşyaları defalarca kontrol etme isteği
  • Sağ ve sol takıntısı
  • Kötü bir şey olmasından korkulduğu için simetrik konuma getirmek 

Simetri Hastalığı Nedenleri Nelerdir? 

Simetri hastalığının birden fazla nedeni olabilir.Bu farklı nedenler psikolojik rahatsızlıklar ile birleşebilir.

  • Genetik Yatkınlık
  • Bireye Okb belirtiler gösterip , okb tanısı konulması
     

Simetri Hastalığı ve  OKB'nin Ortak Kompulsiyonları

Okb'si olmayan kişiler de simetriyi sevebilir ve çekici bulabilirler, ancak OKB'si olanlar bu konuda aşırı derecede meşgul ve saplantılı olacaklar ve mükemmel veya tam olarak doğru olana kadar öğeleri ayarlamaya tamamen odaklanacaklar. Bu nedenle, simetriden muzdarip bireylerin aynı zamanda mükemmel OKB ve 'doğru' OKB'den muzdarip olmaları nadir değildir.

Simetri OKB'sinde ortaya çıkan bazı yaygın zorlamalar şunları içerir:

  • Sayfadaki her satıra tam olarak kelime sayısını yazmak ve kelimeleri doğrudan simetrik tutmak istemek
  • El yazısında gözle görülür bir kusur veya asimetri kalmayana kadar kelimeleri ve harfleri yeniden yazmak
  • Giysilerini veya ayakkabılarını dolaba belli bir şekilde astarlamak ve düzenlemek
  • Gözleriyle kenarları takip etmek zorunda hissetmemek için simetrik geometrik şekillere sahip alanlardan kaçınmak

Simetri Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? 

Tedavi için iki temel yöntem vardır;

  • Psikolojik Terapi
  • İlaçlar

Simetri hastalığından muzdarip kişiler, OKB tedavisinde uzmanlaşmış bir akıl sağlığı tedavi sağlayıcısından tedavi almaya teşvik edilir. Bu uzmanlar, Simetri hastalığı da dahil olmak üzere çok çeşitli OKB alt tiplerini tedavi etmek için donatılmış ve hazırlanmıştır. Tüm OKB türleri gibi, Simetri hastalığı da Bilişsel davranışçı terapi ile özellikle Maruz Kalma İle Tepki Önleme (ERP) ve Farkındalık Temelli-Bilişsel Davranışçı Terapi adı verilen tedavi yaklaşımlarıyla tedavi edilebilir .

Farkındalığa Dayalı BDT, hastalara herkesin araya giren düşünceler deneyimlediğini öğretir. Kişi, araya giren düşüncelerin kendileri üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını ve düşüncelerine kompülsif davranışlarla karşılık vererek düşüncelerine daha fazla güç ve inanılırlık kazandırıldığını, korku ve takıntılarının güçlendiğini ve pekiştirildiğini öğreneceklerdir. Farkındalık Temelli BDT , özellikle ERP ile birleştirildiğinde çok etkili bir tedavidir.

ERP, hastaları rahatsız edici düşünceleriyle ilgili kaygıya neden olan durumlara maruz bırakır. Bu tedavinin amacı, hastanın müdahaleci düşünceler tarafından tetiklendiğinde, kompulsif davranışlarını tamamlamasını engellemektir. Karşılaşılan durumlar, hasta en çok korktuğu senaryoyla yüzleşip üstesinden gelene kadar zamanla yoğunlaşacaktır. Müdahaleci düşüncelerine zorlayıcı davranışlarla yanıt vermekten kendilerini alıkoyabildiklerinde, okb semptomlarından muazzam bir rahatlama yaşayabilirler .

 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp