Stres Neden Oluşur? Stresle Nasıl Baş Edilir?


Stres Neden Oluşur? Stresle Nasıl Baş Edilir?
30-01-2023

Stres Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Stres, günlük baskılara verilen normal bir tepkidir, ancak günlük işleyişinizi bozduğunda sağlıksız hale gelebilir. Stres, vücudun hemen hemen her sistemini etkileyen, insanların nasıl hissettiğini ve davrandığını etkileyen değişiklikleri içerir.Stres, zihin-vücut değişikliklerine neden olarak, psikolojik ve fizyolojik bozukluk ve hastalıklara doğrudan katkıda bulunur ve ruh ve beden sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini düşürür. Stres hem beyni hem de vücudu etkiler. Biraz stres, insanların performans göstermeleri ve kendilerini korumaları için iyidir, ancak çok fazla stres onları boğarak savaşmaya, kaçmaya veya tepkileri dondurabilir. Bu nedenle, stresle nasıl başa çıkacağımızı öğrenmek, zihinsel ve fiziksel sağlığımız için önemlidir. Herkes stresli durumlara farklı tepki verir. Buna bağlı olarak hem stresin etkisi hem de başa çıkma biçimleri kişiden kişiye değişebilmektedir. ​Stres, korku, endişe, gevşeyememe, kalp atış hızında artış, nefes almada zorluk, uyku düzeninde bozulma, yeme düzeninde değişiklik, konsantre olmada güçlük, önceden var olan sağlık koşullarında (fiziksel ve zihinsel) kötüleşme ve alkol, , tütün ve diğer uyuşturucuların kullanımında artış olarak kendini gösterebilir. Çoğu insan stresi iyi yönetir ve işlevlerini sürdürürken, birkaç kişi stresle baş etmekte zorluk çekebilir. Bu tür insanlar ruh sağlığı tedavisi sağlayıcılarından yardım almalıdır.

Stres Neden Oluşur?

Birçok şey strese neden olabilir. Hayatınızdaki büyük bir olay veya durum nedeniyle stresli hissedebilirsiniz. Ya da birçok küçük şeyin birikmiş hali olabilir. Bu, sizi neyin strese soktuğunu belirlemenizi veya bunu diğer insanlara açıklamanızı zorlaştırabilir.Farklı stres türleri yaşadığınızda, yanınızda taşıdığınız ve yavaşça dolan bir kova olduğunu hayal edin. Bazen çok fazla stres taşıyacak kadar güçlü hissedersiniz, ancak yükü hafifletmenize yardımcı olacak aktiviteler bulmak önemlidir. Aşağıdaki durumlarda stres yaşayabilirsiniz:

  • Çok fazla baskı altında hissetmek
  • Hayatınızda büyük değişiklikler olması
  • Bir şey için endişeleniyor olmanız
  • Bir durumun sonucu üzerinde fazla bir kontrole sahip olma veya olamama
  • Ezici bulduğunuz sorumluluklara sahip olmak
  • Hayatınızda yeterince iş, aktivite veya değişiklik olmaması
  • Ayrımcılık, nefret veya istismara maruz kalma
  • Bir belirsizlik döneminden geçiyor olmak

Neden Bazı Şeyler Beni Stresli Hissettiriyor?

Farklı durumlarda ne kadar stresli hissettiğiniz aşağıdaki gibi faktörlere bağlı olabilir:

  • Belirli durumlarda ne kadar rahat hissediyorsunuz?
  • O sırada başka neler yaşıyorsun
  • Geçmiş deneyimleriniz ve bunların kendinizle ilgili hislerinizi nasıl etkilediği
  • Zaman ve para gibi kullanabileceğiniz kaynaklar
  • Diğer insanlardan aldığınız desteğin miktarı

Sizi hiç rahatsız etmeyen bazı durumlar bir başkasını çok fazla strese sokabilir. Çünkü hepimiz farklı deneyimlerden etkileniyoruz. Ayrıca farklı seviyelerde destek ve başa çıkma yollarımız var.Bazı olaylar da bazen stresli hissetmenize neden olabilir, ancak her zaman değil. Örneğin, yeterli zaman ve parayla yiyecek alışverişine giderseniz stresli hissetmeyebilirsiniz. Ancak yapacak çok işiniz varsa, kısıtlı bir bütçeniz varsa veya büyük bir etkinlik için yiyecek almanız gerekiyorsa stresli hissedebilirsiniz.


Mutlu Olaylar Strese Neden Olabilir mi?

Örneğin, evlenmek veya bebek sahibi olmak konusunda mutlu veya heyecanlı olmanız beklenebilir.Ancak bu olaylar büyük değişiklikler getirebilir ve yeni veya sıra dışı taleplerle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden hala çok stresli hissedebilirsiniz. Bununla başa çıkmak zor olabilir, özellikle de pozitif olma konusunda baskı hissediyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına danışmak iyi olacaktır.

Stres İle Başa Çıkma Yöntemleri

Herkesin stresin ne olduğunu, bizi nasıl etkilediğini ve stresi nasıl yöneteceğini anlaması önemlidir. Stresle başa çıkmayı öğrenmek, sizi strese karşı dayanıklı hale getirecektir.


Günlük Rutini Koruyun

Günlük bir programa sahip olmak, zamanımızı verimli kullanmamıza ve sıkılmamamıza yardımcı olabilir. Düzenli öğünler, evden çalışma, aile üyeleriyle vakit geçirme, egzersiz, günlük işler ve diğer eğlence aktiviteleri için zaman belirleyin.

Yeterince Uyuyun

Bir gecede en az 8 saat yeterli uyku almak hem bedenimiz hem de zihnimiz için iyidir. Uyku vücudumuzu onarır, rahatlatır, gençleştirir ve stresin etkisini tersine çevirir.İyi uyku alışkanlıkları (uyku hijyeni) uykunuzu iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Sağlıklı Beslen

Yediklerimiz ve içtiklerimiz sağlığımızı etkileyebilir. Sağlıklı bir diyet yemek, hastalıkları önlemek veya hastalıklardan kurtulmak için çok önemlidir. Dengeli ve düzenli aralıklarla beslenin. Yeterince sıvı tüketin. Bol bol taze meyve ve sebze alın.

Düzenli Egzersiz Yapın

Haber Beslemelerini En Aza İndirin​

Televizyon, sosyal medya vb. ortamlarda çok fazla vakit geçirmek beyninizi yorabilir ve kafanızı karıştırabilir. Televizyon ve sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı sınırlayın.

 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp