Stresle Başa Çıkma, Stresi Nasıl Doğru Yönetirsiniz ?


Stresle Başa Çıkma, Stresi Nasıl Doğru Yönetirsiniz ?
26-05-2021

Modern toplumun hastalığı olarak ifade edilen stres, aslında günlük yaşamın bir parçasıdır. Hemen hemen herkes, farkına varamasa da, yoğun bir stres yüküne sahiptir. Günlük yaşamınızda değişikliğe neden olan herhangi bir şey, vücut sağlığınızda meydana gelebilecek bir değişim hayatınızda strese yol açabilir. Yine günlük yaşamınızdaki değişimler, anlaşmazlıklar, çatışmalar da stres yaşamanıza neden olabilir. Stres yaratan bir durumla karşılaştığınızda ne yaptığınız, stres seviyenizi etkilemektedir. Araştırmalar, stres seviyenizin yükselmesine ve uzun süre bu şekilde devam etmesine izin veriyorsanız, yüksek bir bedel ödemeye hazır olmanız gerektiğini gösteriyor. Neden mi? Çünkü siz stresliyken bedensel- psikolojik ve davranışsal değişimler yaşıyorsunuz.

Fiziksel değişimler

Tansiyon yükselmesi; stres altında bedensel tepkileriniz en çok kalp ve damar sisteminiz üzerinde görülmektedir.  Araştırmalar stres düzeyi ile yüksek tansiyon arasında yüksek bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sindirim Bozukluğu; stres devam ettiğinde heyecan, iştahsızlık, mide bulantısı, karın ağrısı ve bağırsak işlevlerinizde artış ya da bozulma görülebilir. Terleme; stres kaynakları ile karşılaştığınızda terlemeniz artar. Araştırmalar insanlarda iki tür terleme olduğunu göstermektedir. Birinci tür terleme, ısının yükselmesinden; diğeri ise stresten kaynaklanmaktadır. Stres nedeniyle olan terleme, özellikle avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altında daha yaygın görülürken; ısıdan kaynaklı terleme daha çok baş, boyun ve gövdede daha yaygın görülür. Nefes Darlığı; stresliyken daha fazla oksijen alma gereksinimi duyarsınız ve daha sık ve kesik kesik nefes alma ihtiyacı hissedersiniz. 

Baş ağrısı; stresin neden olduğu gerginlik, damarlarınızın daralmasına, başınızın belli bölgelerine giden kan akımının bozulmasına ve o bölgeye giden kanın azalmasına neden olmaktadır. Stres nedeniyle ortaya çıkan adale kasılmaları, baş ağrılarına yol açar. Yorgunluk; stres düzeyinizin yüksek olması, bu stresle baş edemediğinizde bir süre sonra kendinizi yorgun hissetmenize neden olacaktır. Mide Bulantısı; yaşadığınız stresin fizyolojik etkileri nedeniyle mide ve sindirimi sisteminiz etkilenir ve mide bulantısı yaşamanıza neden olabilir.

Psikolojik ve zihinsel değişimler

Stres altındayken bir takım psikolojik ve zihinsel değişimler de gösterirsiniz. Bunlar; Gerginlik; stres yaratan bir durumla karşılaştığınızda, kas ve sinirsel gerilim ortaya çıkar. Bu durum devam ederse bir süre sonra öfke patlamalarına dönüşebilir.  Sürekli Endişe; stres altındayken endişe düzeyiniz artar. Yetersizlik Duygusu; yetersizlik bir süre sonra sizi ümitsizliğe götürebilir. Bu durum enerjinizi alır ve performansınızı düşürür. Duygusal iniş-çıkışlar; stresten duygusal durumunuz etkilenir; çabuk ağlama, kırılganlık, öfke ve aşırı hassasiyet yaşayabilirsiniz. Konsantre olmada zorluk; stres altındayken zihninizden pek çok düşünce geçer ve dağılır, yaptığınız işe odaklanmada zorluk yaşarsınız.

Davranışsal değişimler

Stres altındayken davranışlarınızda da bir takım değişimler olur. Bunlar; Uykusuzluk; stres uyku problemlerine yol açabilir. Çok uyuma isteği ya da uykusuzluk gözlenir. Uykusuzluk, uykuya dalma güçlüğü ya da gece boyunca kesintisiz olarak uyuma problemi yaşamanızı sağlayabilir. 

Yeme bozuklukları

Stres düzeyiniz arttığında, iştahınız azalabilir ya da normalde yediğinizden daha fazla yemek yiyebilirsiniz. Sigara ve alkol kullanımında artış; yoğun stres yaşadığınızda gerginliğinizi azaltmak için sigara ve alkol içmeye yönelebilirsiniz. Oysa düşünülenin aksine, sigara ve alkol anlık rahatlama sağlasa da stresle baş etmede etkili olmamaktadır. Performans Düşüklüğü; yaşadığınız stres, kontrol edilmediğinde iş hayatınıza da yansır. İşe odaklanmakta zorluk yaşarsınız ve bu durum performansınızın düşmesine neden olabilir. Sosyal İlişkilerde bozulma; stres altındayken, daha kırılgan ve hassas olabilirsiniz, yalnız kalma, kimseyle görüşmek istememe ya da çok gergin olma sonucu yaşanan patlamalar etrafınızdaki kişilere yansıyabilir ve ilişkilerinizi bozulmasına neden olur.

Stresi hayatınızda yok saymak, stressiz bir yaşam düşünmeniz mümkün değildir; ama stresi kontrol altına almayı öğrenebilirsiniz. Bunun için;

Hayatınızda stres yaratan sebepleri tespit edin

Bunun için sizi yakın zamanlarda sizi strese sokan durumları düşünün. En büyük 3 stres unsurunuz nerede yer alıyor? İş mi özel mi? Bunlar anlık stres mi yoksa devamlı mı? Stres kaynaklarınızı belirlediğiniz taktirde, seçenekleriniz olduğu konusunda daha bilinçli olursunuz. Stres yaratan durum karşısında 2 seçeneğiniz var. Ya strese kapılabilirsiniz ya da stres unsuru ile baş edebilirsiniz.

Kontrolünüz altında olanlarla uğraşın

Hayatınızdaki bazı stres faktörleriniz üzerinde kontrolünüz olmayabilir (Örneğin; hava durumunun nasıl olacağı) bazı faktörler üzerinde bir kısmında kontrolünüz vardır (Örneğin; trafik. Yaşadığınız şehrin trafik yoğunluğu tamamen sizin kontrolünüzde değildir ama kullanacağız yolu ve ulaşım aracını belirlemek sizin kontrolünüzdedir) bazı stres faktörleri ise sizin kontrolünüzdedir. Stresin olumsuz etkilerinden kurtulmak için nerelerde kontrol sahibi olduğunuzu belirlemeniz ve uygun olduğunda harekete geçmeniz önemlidir. Kontrolün sizde olmadığı durumlarda stres faktörlerini değiştirmek yerine duruma uyum sağlamanız ve yönetmeniz önemlidir.

Problem çözümüne odaklanın

Bir problemle karşılaştığınız zaman bu problemi bir “tehdit”, “tehlike” ya da “kayıp” olarak anlamlandırdığınız takdirde, stres tepkileri yaşamaya başlarsınız ve bu problemi çözene kadar stresin yarattığı gerginlik ve kaygınız artarak devam eder. Problemden kaçmak, yaşadığınız gerginliği daha uzun süre yaşamanızı sağlar. Problem çözme becerilerinizi geliştirmek, yaşadığınız sorunların daha kolay ve hızlı sürede çözüme kavuşturmanızı ve yaşadığınız stresi en aza indirmenizi sağlayacaktır.

Hayatınıza iyi gelen şeyleri yapın

Hayatınızdaki size stres yaratan durumları hemen değiştirmeniz ya da hayatınızdan çıkarmanız mümkün olmayabilir.  Yaşadığınız stresi kontrol altına almak için size iyi gelen şeyleri yapın ( Örneğin; yürüyüş yapmak, resim çizmek, sinemaya gitmek, dans etmek, oyun oynamak, arkadaşlar, akrabalar ile görüşmek vb. ).

Uzman yardımı almaktan çekinmeyin

 Stresi yönetmekte zorlanıyorsanız, bir uzmandan destek alın. Unutmayın stresi yönetmeyi öğrendiğinizde hayatınızda pek çok şey size daha keyifli gelecek.

Jetklinik.com ile size en uygun alanında uzman kişi ile online olarak görüntülü görüşebilir, sorunlarınızın çözümü için ilk adımı atabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp