Unutkanlık Neden Olur?


Unutkanlık Neden Olur?
10-03-2022

Unutkanlık Neden Olur?

Beynimizde hipokampüs adı verilen bölüm bellek görevi görür ve koordineli şekilde çalışır. Düzenli uyku ve bilginin sık tekrarlanması hafızamızda kalıcı olmasına yardımcıdır. Unutkanlık, beyin belleğimizde bulunan bilginin yitirilmesi sonucu karşılaştığımız bi durumdur. Bu durum bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir fakat her unutkanlığın bir hastalık belirtisi olduğunu söylemek yanlıştır. Günlük hayatımızda tekrarlamadığımız ve ihtiyaç duyarak çağırmadığımız bilginin unutulması olağan bi durumdur. Bilginin hafızamıza işlenme süreci istemli ve istemsiz zihin etkisinde olabilir. Bu bizim isteğimizle gelişir yani düşüncelerimizde tekrarladığımızı anılarımızı ve kişileri tekrar tekrar hatırlayarak ve anımsamaya çalışarak o bilgiyi çağırmış olur ve pekiştiririz dolasıyla hafızamızda daha net bir yere sahip olur. Bunun tam tersini düşünecek olursak adını anmadığımız hatırlamak istemediğimiz ve çağırmadığımız bilgiyi, anıyı ve kişiyi daha çabuk unuturuz.

Unutkanlık bazı hastalıkların teşhis edilmesi için önemli ve erken bir belirti olabilir ama her unutkanlık hastalık nedeniyle olmayabilir bazı unutkanlıklar da fizyolojik olarak normal kabul edilmektedir. Bu ayrım uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Unutkanlık nedeniyle yakınınız olan kişilerin adlarını veya kim olduklarını hatırlamakta zorluk çekiyor, iş hayatınızda önceden kolaylıkla yaptığınız işlerde şimdi zorlanıyor ve günlük hayatınızın olumsuz etkilendiğini düşünüyorsanız destek almalısınız çünkü erken teşhis her hastalıkta önemlidir ve unutkanlığa neden olan her hastalık olmasada bazılarının tedavisi mevcuttur.erken teşhis sizi kalıcı bi hasardan kurtarabilir.

Yoğun ve stresli bir ortamda çalışıyor veya bi yas döneminiz söz konusuysa psikolojik faktörler bilgi işleme sürecinizi olumsuz etkileyebilir ve unutkanlığa neden olabilir. Bu tarz durumlar hastalık belirtisi değildir.

 

Unutkanlığa Sebep Olan Durumlar Nedirler?

  • Düzensiz beslenme
  • B12 ve D vitamini başta olmak üzere çeşitli vitamin eksiklikleri
  • Depresyon, stres, anksiyete ve kaygı bozukluğu durumları
  • Beyin tümörü hastalıkları
  • Zihinsel yorgunluklar
  • Uyku düzeninde bozukluklar
  • Uyuşturucu madde ve alkol kullanımı
  • Diyetisyen kontrolünde olmadan yapılan diyetler
  • Tiroit hormon bozuklukları
  • Kontrolsüz ilaç kullanımı
  • Kafa travmaları
  • Sinir sistemini tahrip eden hastalıklar

Yukarıda sıralanan maddelere sahipseniz unutkanlık yaşayabilirsiniz.

 

Unutkanlığın Temel  Belirtileri Nelerdir?

Günlük hayatınızda sık sık unutkanlık yaşıyor olabilirsiniz. Bunlar örneklendirmek gerekirse;

Anahtarınızı kaybediyor ve nereye koyduğunuzu hatırlamıyorsanız

Ocakta yemeğinizi unutuyorsanız

Konuşma esnasında söyleceğiniz şeylei unutuyor ve birden aklınızdan çıktığını farkediyorsanız

Sık sık gördüğünüz kişilerin isimlerini hatırlamıyor yada hatırlamakta zorluk çekiyorsanız

Özel günleri unutuyor hatta hatırlamakta zorlanıyor ve kafa karışıklığı hissine kapılıyorsanız

Randevularınızı unutuyor, toplantılarınızı kaçırıyorsanız 

Yukarıda yer alan maddelerin çoğunu genel olarak yaşıyorsanız unutkanlık sorununuz var demektir.

 

Unutkanlık İçin Nasıl Önlem Alabiliriz?

  • Sık sık kullandığınız anahtar, cüzdan, gözlük, çanta gibi eşyalarınız için ortak ve sabit bi yer belirlemek nereye koyduğunuzu unutmanızı engelleyecektir.
  • Kendiniz için not defteri edinebilirsiniz. Randevularınızı ve o gün içinde yapmanız gerekenleri not alarak takip edebilirsiniz. Yüksek sesle yaptığınız eylemleri kendinize söyleyebilirsiniz. Evden çıkarken ‘’Ütünün fişini çektim mi ? ‘’ gibi sorular aklınıza takılıyor ve geri dönüp kontrol etme ihtiyacı bile duyabilirsiniz bu tarz durumların önüne geçmek için kendinize sesli şekilde ‘’ütünün fişini çektim ‘’ demeniz yeterli olacaktır. Bu yöntemi yeni birisiyle tanıştığınız zamanda deneyebilirsiniz. İsminin hafızanızda daha kalıcı olmasında istediğiniz birisiyle tanıştığınızı düşünelim. İsmini öğrendiğiniz zaman sizde sesli şekilde tekrarlayın. Bu yöntemle hata yapma yada emin olmama ihtimalleriniz azalacaktır.
  • Teknolojiden faydalanabilirsiniz. Telefonunuza alarmlar yada anımsatıcılar kurarak kendinize notlar bırakabilirsiniz.
  • Görüntüler ve bilgilerimiz arasında doğrudan bi bağlantı vardır. Bu durumu unutkanlığınızı hafifletmek yada tamamen önüne geçmek için kullanabilirsiniz. Ders çalışırken yada sunum yaparken bu yönteme çok kolay başvurabilirsiniz. Belleğinizde kalıcı olmasını istediğiniz bilgiyi aklınızda bi görüntüyle oluşturun bu şekilde unutmanızın önüne geçebilirsiniz.
  • Hatırlamayı kolaylaştırmak adına bilgiyi kısaltarak ezberleyebilir hatta akrostişler ve tekerlemeler oluşturabilirsiniz. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi çağırdığınız zaman daha çabuk hatırlayacaksınızdır.
  • Bilgiyi hatırlamak için konsantre olmak ve odaklanmak çok büyük önem taşır.Unutulmaması istenen bilgiler hakkında yoğunlaşmak gerekir. Anksiyete, depresyon ve stres hatırlamayı olumsuz etkiler bu yüzden rahat ve konsantre olmalıyız.
  • Uyku sırasında beynimiz yeni bilgileri depolar ve yerleştirir. Bu yüzden gece uykusu belleğimiz için hayati bi önem taşıyor.
  • Bulmaca, sudoku gibi mantık oyunlarını oynamak ve aynı zamanda örgü gibi el işleriyle uğraşmak beyin performansımızı artırır ve belleğimizi taze tutar.

Sıralamış olduğum maddelerden faydalanarak unutkanlık sorunuzun önüne geçebilirsiniz. Unutkanlık hakkında detaylı bilgi almak isterseniz çekinmeden bi uzmana danışmalısınız eğer unutkanlık seviyenizde zamanla bi artış olduğunu gözlemliyorsanız uzman tarafından kontrol altına alınmalıdır.

 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp