Uzmanından Epizod Belirtileri ve Tedavi Yöntemi


Uzmanından Epizod Belirtileri ve Tedavi Yöntemi
29-11-2021

Epizod Nedir?

Bireyin ruhsal durumunda yaşanan duygusal ve sinir yüklü iniş çıkışlara epizod denir. Epizod halinde olan bireyin duygu ve davranışları, normal bir bireye oranla büyük farklılıklar gösterir. Epizodlar kimi bireyde kendini nedensizce aşırı mutluluk şeklinde, kimi bireyde ise aşırı sinir ve aşırı mutsuzluk şeklinde gösterir. Yaşanan bu duygusal dalgalanmalar genelde aniden ortaya çıkmaktadır ancak uzun süre sürmemektedir.

Epizod; cinsiyet ya da yaş faktörlerine bakılmaksızın birçok farklı durumda görülebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genelde 15-25 yaş aralığında yaygın olarak görülmektedir. Genelde genç yaş grubunda görülen epizod, bazen ani travma nedeniyle orta yaşlarda, bazen de fiziksel nedenlerle daha ileri ki yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. 

Epizod üç çeşide ayrılır. Bunlar depresif epizod, manik epizod ve karma epizoddur. Kişi eğer depresif ya da karma epizodda ise yüksek intihar riskine, manik epizodda ise ekonomik sorunlara, okul-iş  gibi alanlarda  ise başarısızlıklara sahip olmaktadır. Bu sebeple bireyde epizod fark edildiği an, tedavi için en kısa sürede bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirilmelidir.

depresif epizod jetklinik

Depresif Epizod Nedir?

Klasik depresyon tanımıyla karşılaştıracak olursak, depresif epizod daha şiddetli bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Depresif epizodda olan bireyler kendini aşırı seviyede mutsuz hisseder ve genelde her duruma negatif bir bakış açısıyla yaklaşır. Bu tip bireyler genelde yataktan ya da odalarından dışarı pek çıkmak istemez bu sebeple de sosyal ilişkileri oldukça zedelenir. Bu bireyler kendini ruhsal ve fiziksel olarak bitik hissederler. Bir aktivite ya da bir sorumluluk için motive olamazlar. Sürekli yorgun ve enerjisiz hissederler. Depresif epizoddaki birey tedavi edilmez ise, gerçeklikle olan bağlantısı zarara uğrayabilir bu sebeple bu bireyler halüsinasyonlar görebilir. Depresif epizod hastaları, kendini yaşadıkları duygusal yükten kurtarmak için intihar ya da kendine zarar verme seçeneğini bir kurtuluş yolu olarak görebilir.

Depresif epizod tablosu genelde boşanma, yas ve kayıp, iflas gibi kişinin yaşamını olumsuz etkileyen olaylardan sonra görülmektedir. Bu rahatsızlık kimi bireyde genetik olarak, kimi bireylerde ise nedensiz ortaya çıkmaktadır.

Depresif Epizod Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Depresif epizod belirtileri şunlar olarak sayılabilir:

·         Yoğun üzüntü hali, dipte hissetmek.

·         Aşırı yorgun ve halsiz hissetmek

·         Hiçbir şeyden zevk almamak.

·         Aşırı uyku ya da uykusuzluk .

·         İştahta artış veya azalma.

·         Konsantrasyon eksikliği .

·         Hep tek başına kalma isteği.

·         İntihar düşünceleri.

Depresif epizod tedavisinin, manik epizod tedavisine göre daha kolay olduğu söylenebilir. Belirtilerin yoğun olmaması durumunda klinikte değil ayakta tedavi edilebilir. İlaç tedavisi ve terapi birlikte uygulanabilir.

manik epizod jetklinik

Manik Epizod Nedir?

Manik epizoda manik depresif bozukluk da denmektedir. Bu hastalığa sahip kişiler depresif epizoddakilerin tam tersi bir ruh hali içindedir. Manik depresifler nedensizce çok mutlu ve enerjik hissetmektedir. Uykuya daha az gereksinim duyabilir ve yorgunluk hissetmezler. Sürekli enerjik, heyecanlı ve kıpır kıpır hissederler. Bu yoğun duygu hallerinin sonucunda bireyde taşkın, aniden öfkelenen, saldırgan tutum ve davranışlar görülebilir. Kendilerinde karşı konulmaz bir güç hissederler bu sebeple aşırı girişken ve rahatlardır.

Manik epizod yaşayan bireyler için sayılan bu özellikler çok iyi gibi görülebilmektedir ancak maalesef böyle bir durum söz konusu değildir. Manik epizoddaki birey, kendini her alanda enerjik ve istekli hissettiği için zihnini tek bir konuda odaklayamamaktadır. Ayrıca karşısında bulunan bireyi dinlemez ve çok fazla konuşurlar. Konuştuklarında ise çoğu zaman heyecanlı oldukları için konular arası daldan dala atlarlar. Örneğin, iş hayatını anlatırken birden gözüne çarpan cisim hakkında konuşmaya başlarlar. Bu sebeple manik bireylerle iletişim kurmak zordur. Bahsedilen bu davranışlardan çevresindeki bireyler genellikle rahatsız olurlar. Bu tip bireyler sürekli olumlu bir ruh halinde oldukları için, hiçbir davranışın olumsuz yanını fark edemezler. Bu bireyler kolay güvenir ve kolay para harcarlar. Genellikle manik depresif bireyler kendilerini ekonomik sorunlarla boğuşurken bulurlar.

Manik epizod zamanında tedavi edilmez ise hastalığın boyutu  ilerleyerek psikotik bir hale dönüşür. Bu durumda, bireyin gerçeklikle olan bağlantısı kopar. Birey kendini bir kurtarıcı ya da önemli biri olarak görebilmektedir. Bu bireyler sürekli izlendiğini ve takip edildiğini düşünür. Ona karşı büyük planlar yapıldığını iddia eder.

Manik Epizod Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Manik epizod belirtileri şunlar olarak sayılabilir:

·         Aşırı özgüven ve kendinde aşırı güç bulmak.

·         Az uyuma ve buna rağmen enerjik hissetmek.

·         Aşırı konuşmak.

·         Fikir uçuşmaları yaşamak.

·         Yapılan etkinliklerde artış.

·         Riskli davranışlarda bulunmak. ( Aşırı alışveriş yapma, hızlı araba kullanma, kumar ve bahis oynama, rastgele cinsel ilişki vb.)

Manik epizod tedavisi, depresif epizod tedavisine göre daha zorlayıcıdır. Depresif epizod tedavisinde ayakta tedavi mümkün olabilirken, manik epizod tedavisinde hastanın bir klinikte tedavi olması gerekmektedir. Beyinde dopamin hormonunun normalden az salgılanmasını sağlayan ilaçlar kullanılır.

- Epizod çeşitlerinden sonuncusu karma epizoddur. Birey aynı zamanda hem manik hem de depresif epizod belirtilerini en az bir hafta süresince gösterir. Karma epizodlar eğer yılda 4'ü geçer ise hastalık ilerlemiş kabul edilir ve hastalığa hızlı döngülü karma epizod adı verilir. Aslında karma epizodun bu çeşidi yaygın olarak bipolar bozukluk olarak tanımlanır.

epizod online tedavi yöntemleri jetklinik

Epizod Tedavi Yöntemleri: Online Psikolog

Günümüzde gelişen terapi ekolleri ve ilaç tedavisi ile epizod tedavi edilebilen bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Bireyde görülen belirtiler hafifse tedavi ayaktan ilaç tedavisi ve psikoterapi şeklinde uygulanabilir. Yüzyüze ve online terapi hizmeti alınabilir. Epizod tablosu ilerlemişse hasta bir kliniğe yatırılır. Genelde manik epizod bireyler kliniğe yatarlar. İlaç tedavisi ortalama 15-20 gün sürmektedir. Manik epizod ve depresif epizodun tekrarlama riski vardır. Bireyin uzun süreli koruyucu tedavi almasıyla yaşadığı atakların olumsuz etkileri daha az hissedilir. Koruyucu tedavide duygu durumunu düzenleyici ilaçlar kullanılır. Bu aşamada hastanın düzenli bir hayat rutini oluşturması önemlidir. Bu rutinlerin oluşmasında psikologlar, psikoterapi yoluyla hastaya destek vermektedir. Hastanın düşüncelerini fark etmesi ve davranış kontrolü üzerine çalışılır. Her konuda olduğu gibi bu süreçte de jetklinik uzmanlarından online terapi hizmeti alabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp