Yeme Bozukluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir


Yeme Bozukluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir
23-08-2021

İnsanlar doğdukları andan itibaren hayatta kalmak için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Düzenli ve sağlıklı gerçekleştirilen beslenme rutini insan gelişimi ve sağlığı için oldukça önemlidir. Ancak düzensiz, yetersiz veya aşırı yemek yeme biçimi bireyin yaşamını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürür. Özellikle kadınlar arasında oldukça yaygın olan yeme bozukluğu farklı yaş gruplarında da görülmektedir. 

Yeme bozukluğunun ne olduğunu, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini merak ediyorsan yazımızı okumaya devam edebilirsin.

Yemek Bozukluğu Nedir?

yeme bozukluğu nedir

Yeme bozukluğu yaşamın devamı için gerekli olan yeme davranışının ciddi anlamda bozulduğu bir tanı grubudur. Yeme bozukluğuna sahip bireyler, sağlığı tehdit edecek düzeyde yetersiz, düzensiz veya aşırı beslenme eğilimindedirler. Son dönemlerde görülme sıklığındaki artış, başlangıç yaşının düşmesi ve mortalite oranının yükselmesi ciddi bir sağlık problemi olduğunu gözler önüne seriyor.

Yemek Bozukluğu Çeşitleri

İlginizi Çekebilir: Kahvenin Tarihi Yolculuğundan Bağımlılık Yolculuğuna Kısa Bir Bakış

Sosyal medyada ve akran grupları içerisinde içselleştirilen ince görünüm bireylerin vücutlarından memnuniyetsizlik duymalarına ve zamanla beden algılarının bozulmalarına sebep oluyor. Aile üyelerinin eleştirel tutumu da yeme bozukluğunun gelişmesinde önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Yemek bozuklukları arasında sıklıkla karşılaşılanlar aşağıda sıralanmıştır. 

  1. Anoreksiya Nevroza

Anoreksiya Nevroza gençlerde yaygın olarak görülen hastalıklar arasında üçüncü sırada yer alır. Anoreksiya nevroza  zayıf bir bedene sahip olma arzusu ve şişmanlık korkusu ile birey kilo vermek amacıyla çeşitli davranışlara yönelir. Aşırı egzersiz, kendini kusturma ve besin alımının aşırı kısıtlanması bu davranışlar arasındadır. Görülmesi sıklığı kızlarda erkeklerden 10 kat daha yüksektir.

  1. Bulimia Nevroza

Bulmia Nevroza yeme bozukluğuna sahip olan kişi çok kısa zaman aralığında, çok miktarda besini (1000-2000 kalori) kontrolsüz bir örüntü ile tüketir. Yinelenen tıkınırcasına yeme davranışının suçluluk, kendini kınama veya depresyonun takip ettiği yeme bozukluğudur. Kişi yeme ataklarını dengelemek için çıkartmaya karşılık gelecek laksatif, diüretik, lavman ve aşırı egzersiz gibi yöntemlere başvurur. 

  1. Atipik Yeme Bozukluğu

Bu bozukluk kişinin sosyal ve mesleki hayatında önemli sıkıntıya yol açan ancak diğer bozuklukların tanı kriterlerine uymayan bir beslenme bozukluğudur. 

  1. Aşırı Yeme Bozukluğu

Aşırı yeme bozukluğuna sahip kişiler sıklıkla yedikleri yemek miktarıında kontrolü kaybederek aşırı yemek yerler. Bulmia Nevroza rahatsızlığından ayrılan yanı ise yediklerini çıkarmamalarıdır. 

Yemek Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

yemek bozukluğu belirtileri

Yeme bozukluğu bireyin sosyal ve mesleki hayatını sekteye uğratan önemli bir sağlık problemidir.  Belirtilerden 2 veya daha fazlası ile karşı karşıya iseniz mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.

  • Belirli bir zaman diliminde çoğu insanın yiyebileceğinden çok daha fazlasını yeme
  • Ne kadar yediğini kontrol edememe duygusu
  • Aşırı yemek yemenin ardından suçluluk ve öfke hissi
  • Kilo almaktan kaçınmak için aşırı egzersiz, kendini kusturma, laksatif, diüretik ve benzeri ilaç kullanımı
  • Vücut şekli ve kiloya karşı memnuniyetsizlik

Yemek Bozukluğu Tedavisi

yemek bozukluğu tedavisi

Yeme bozuklukları tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Tedavi süreci bu konuda çalışmaları olan bir uzman öncülüğünde gerçekleştirilmelidir. Psikoterapi ve diğer tıbbı dallarla birlikte bir süreç yönetilmelidir. Aile desteği tedavinin önemli bir parçasıdır. Bireyde aşırı kilo kaybı, durdurulamayan kusmalar ve diğer psikiyatrik rahatsızlık görülüyorsa hastanede yatarak tedavi uygulanması en doğru yoldur. 

Bu yazımızda sizlere yeme bozukluğunun ne olduğunu, çeşitlerini ve tedavi yöntemlerini aktardık. Yukarıda verilen yeme bozukluğu belirtilerini kendinizde gözlemliyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir uzmandan destek almalısınız.

Alanında uzman kişilerden psikolojik destek almak isteyenlerin buluştuğu online terapi platformu jetklinik.com adresimizden istediğiniz uzmanı seçebilir ve randevunuzu kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp