Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Olur Mu?


Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
23-08-2021

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağında başlayarak yaşamın tüm alanlarına yayılabilen ve etkileri kişilerarası ilişkilere yansıyan nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite yalnızca çocukluk dönemine özgü bir bozukluk değildir. Çocukluk döneminde tanı almış bireylerin erişkinlik döneminde de benzer semptomlar gösterdiğine rastlanmaktadır. Çocukluk döneminde tanı almamış bireylerin yetişkinlik dönemine geldiğinde DEHB tanısı aldığını görmekteyiz.

Yetişkinlik döneminde yaşanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ne olduğuna, belirti ve etkilerine gelin birlikte göz atalım!

Yetişkin Tipi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

yetişkinlerde hiperaktivite

DEHB, çocukluk çağı temelli, etkileri ev ve iş yaşamına yayılan, hayatı olumsuz etkileyen ve kişiler arası ilişkilere zarar veren nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik temel belirtileridir. Bu belirtiler bireyde aynı anda bulunmak ya da benzer şiddette görülmek zorunda değildir. Bu bozukluğun 3 ayrı alt tipi bulunuyor.

  1. Dikkat Eksikliği Alt Tipi
  2. Hiperaktif ve Dürtüsel Alt Tip
  3. Birleşik Alt Tip

Çocukluk döneminde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme olasılığı erkeklerde kızlardan 6 kat fazla iken yetişkinlikte bu oran eşittir. Sosyal ilişkilere olan yansımalar ise erişkinlik döneminde daha çok ön plana çıkmaktadır.

Yetişkin Tipi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Belirtileri

Yetişkinlerde Dikkat Dağınıklığı

Yetişkinlerde hiperaktivite bozukluğu olması durumunda aşağıdaki belirtiler kendini gösterir.

  • Dikkatini yaptığı işe vermekte zorlanır, hata yapar ve çabuk sıkılır.
  • Problem çözme, organize olma ve zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşar.
  • Sosyal ilişkileri kaliteli ve sürekli hale getirmede zorluk yaşar.
  • Bir iş yaptığında özensiz ve dikkatsiz davranır.
  • Görevlerde dikkati sürdürmekte oldukça zorlanır, en ufak dikkat dağıtıcı unsur işini aksatmasına sebep olur.
  • Görev bitirmede zorlanmalar, oyalanma ve düzensiz çalışma alışkanlıklarına sahip olur.
  • Randevuları sık sık  unutur. Anahtar, cüzdan, telefon gibi önemli eşyalarını kaybeder.
  • Bir konu hakkında konuşulduğunda çoğunlukla dinlemiyor ve ilgilenmiyor görünür.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Yetişkin Bireylerin Hayatını Nasıl Etkiler?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Yetişkin Bireylerin Hayatını Nasıl Etkiler?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yalnızca bozukluğa sahip olan kişiyi değil çevresini de olumsuz etkilemektedir. Yetişkinlik çağı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri ile çocukluk çağı belirtileri birbirinden farklıdır. Çocukluk döneminde görülen hiperaktivite ve aşırı hareketlilik genellikle yaşla birlikte yerini dikkatsizliğe bıraktığı gözlenmektedir. Kişinin görevlerde organize olamama, hata yapma gibi davranışları iş yaşamında ciddi problemler yaşamasına sebep olabilmektedir. Randevuları unutması, geç kalması ise sosyal ilişkilerine zarar vererek anlamlı ilişkiler kurmasını zorlaştırmaktadır. Eş ya da partner ile ilişki sorunları da yetişkinlerde hiperaktivite bozukluğunun hayata olan olumsuz etkilerinden biridir.

Bireyin sosyal ve mesleki alanda yaşadığı problemler beceriksiz, dikkatsiz olarak damgalanmasına ve reddedilmesine sebep olabiliyor. Erişkinlik döneminde yaşanan DEHB kaynaklı problemler kişinin depresyon geliştirmesine, madde ve zararlı alışkanlıklar edinmesine sebep olabilmektedir. İş yaşamında yaşanan sıkıntılar maddi zorlukları da beraberinde getirmektedir.

Yetişkinlerde Hiperaktivite Tedavisi

Yetişkinlerde Hiperaktivite Tedavisi

Yetişkinlik döneminde yaşanan DEHB, beraberinde anksiyete, depresyon ve diğer psikiyatrik bozuklukları da getirebilmesi muhtemel olduğu için mutlaka tedavi edilmelidir. 

Nörobiyolojik temelli olan bu rahatsızlıkta ilaç kullanımı tedavinin temelini oluşturmaktadır. Eş tanılar ve diğer rahatsızlıklar dikkate alınarak planlanan tedavi sürecinde kişinin işlevselliğinin ve kendine karşı memnuniyetin arttırılması amaçlanmaktadır. Karşılaşılan problemlere karşı kişisel baş etme stratejilerinin geliştirilir. DEHB tedavilerinde sonuçlar çoğunlukla başarılı sonuçlanmaktadır. 

Bu yazımızda sizlere yetişkinlerde hiperaktivite belirtilerinden ve bireyin yaşamına etkilerinden bahsettik. Benzer problemler ile karşı karşıya iseniz kendi sağlığınız için bir uzman desteği almaktan çekinmemelisiniz. Online psikolojik destek için jetklinik.com web sitemizden dilediğiniz uzmanı seçebilir ve rahatlıkla randevunuzu oluşturabilirsiniz.


 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp