Tanatofobi (Ölüm Korkusu) Nedir? Belirtileri Nelerdir?


Tanatofobi (Ölüm Korkusu) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
30-06-2022

Tanatofobi (Ölüm Korkusu) Nedir?


Ölüm, vücudun kendisini yenilemeyi durdurması ve vücutta bulunan hayati organların işlevini yitirmesidir. Ölüm ile hayatımızın her anında karşılaşabiliriz ve değişmeyen bir parçasıdır. Buna rağmen, ölümü kabul etmek ve düşünmemek her zaman kolay olmayabilir. Her insan farklı olaylar nedeniyle ölüme karşı korku duymaya başlayabilir. Tanatofobi olarak da bilinen ölüm korkusu, bireyin ölüme karşı yoğun korku ve kaygı duyması olarak tanımlanmaktadır. İnsan yaşamının sonluluğu gerçeğini kabul etmek güç olabiliyor.

Modern insan, bilincinin her gün oldukça agresif bir bilgi akışıyla saldırıya uğradığı bir ortamda yaşar, bir kısmı ölümle ilgili haber bloklarından oluşur. Televizyondan veya çevresinden duyduğu çeşitli haberlerden dolayı ciddi bir kaygı yaşayıp bu konuda normalin dışında bir korku geliştirebilir Örneğin savaş, çatışmalar, terör, felaketler (doğal veya teknolojik) hakkında bilgiler... Ne kadar tuhaf görünse de ölüm, gündelik hayatın bir parçasıdır.

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Kimlerde Görülür?

Ölüm korkusu her yaştan bireyde görülebilir. Ancak, ölüm korkusunun en üst seviyeye çıktığı dönemler genellikle yaşlılık ve ergenlik dönemlerini kapsar. Yetişkinlerde ve çocuklarda ölüm korkusu ise genellikle dış etkenlere bağlıdır.

Örneğin bir çocuk ilk başta ölüm ile ilgili bilgi sahibi olmayabilir. Ancak evcil hayvanını kaybetmesi yahut çevresindeki birisinin ölmesi ya da ölümle ilgili konuşmaları duyması çocuğun belli düşünceler geliştirmesine sebep olabilir.

Çocukluğunda benzeri olaylar yaşayan ya da travma etkisi bırakacak şeyler duyan bireyler sonrasında ölüm korkusu yaşayabilir. Yetişkinlerde ise ölüm korkusunu genelde ebeveyn kaybı, eş ya da bir arkadaşın kaybedilmesiyle oluşabilir.

Birey çok sevdiği bir kişinin veya kendisinin hastalanmasıyla birlikte ölümle alakalı paranoya duymaya başlayabilir. Görülebileceği üzere, ölüm korkusu birçok kişide farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
 

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Neden Olur?

En yaygın görülen ölüm korkusu nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bireyin bedeninin yok olacağını düşünüp, hiç varolmamış gibi olmaya dair duyulan korku.
  • Öldükten sonra cezalandırılmaktan korkmak. Bireyin dini inançları etki edebilir.
  • Yalnızlık ve belirsizlik hissi ölüm korkusunu tetikleyebilir.
  • Yakınlarını kaybetme ya da kendisi ölürse arkasında bırakacağı insanlara ne olacağı üzerine ciddi ciddi düşünmek kişide ölüm korkusuna sebep olabilir.
  • Sevilen, önem verilen kişilerin kaybı ölüm korkusunu tetikleyebilir.

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Belirtileri Nelerdir?

Bireyin aklına ölüm kavramı geldiğinde panik atak geçirebilir, titreyebilir, bayılabilir.  Gerginlik ve kaygı gibi nedenlerden dolayı kalbi normalden çok daha hızlı atmaya başlayabilir. Bu korkuya sahip bireyler ölüm kavramını günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmişlerdir. Sürekli ölüm kavramını düşünerek plan yaparlar. Bu tür bireylerde alakasız bir zamanda vedalaşma isteği, miras bölüştürme ya da vasiyet hazırlama gibi davranışlar görülebilir. Kişi kendisinin ya da sevdiklerinin ölebileceğini düşünür, bu yüzden de sürekli hayatında eksik kalmış şeyleri tamamlamaya çalışarak kendini ağır bir duygusal yükün altında bırakabilir. Ölüm korkusunun belirtilerini genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Birey mütamadiyen kendisinin veya sevdiği insanların öleceğini hayal eder.
  • Birey her an ölebileceğini düşündüğü için hayatında alacağı kararları ve davranışları da bu doğrultuda belirler.
  • Birey yaşadığı hayattan tatmin olmaz ve her şeyin yetersiz olduğunu düşünür.
  • Birey hayatını yeterli oranda yaşayamadığını veya ölmeden önce hayallerini gerçekleştiremeyeceğini düşünmesi ani ve riskli kararlar almaya itebilir.
  • Ölüm üzerine düşünmeye başladığında terleme, nefes sorunu, panik atak, hızlı kalp atışları ve baygınlık gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Birey hayatını tamamen ölüm kavramı üzerine planlar.
  • Ölüm korkusu yaşayan yaşlı bireylerde genellikle etrafında olan insanlarla sık sık bir şey paylaşma isteği görülebilir.
  • Ek olarak Tanatofobi yaşadığınıza dair bazı ipuçları bunlar olabilir: uyku bozukluğu, iştah kaybı, hızlı değişen vücut ağırlığı (kilo kaybı, obezite); noseksüel aktivitede azalma; ağrılı nevrotik duyumlar…

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Tedavisi

Tanatofobi, sosyal ve biyolojik faktörlere dayanır; bu nedenle tanatofobinin doğası, sosyal ve doğal yönlerin birliği ile temsil edilir. Kişinin dini inancının, ölüm korkusu da dahil olmak üzere farklı türden korkuların üstesinden gelmek için bir tür destek olduğu düşünülmektedir. Yoğun fobinin tüm yönlerini ve ölüm korkusunun gelişiminin seyrini araştırmak. Özellikle insan ruhunda, bilincinde ve vücudunda, tanatofobinin etkilerini gözlemlemek.

Desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an Jetklinik üzerinden uzmanlarımıza ücretsiz soru sorarak iletişime geçebilir ya da online terapi ile destek alabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp