Antidepresanlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Antidepresanlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
01-11-2021

Son zamanlarda sosyolojik ve psikolojik sorunlar gün geçtikçe artmaya başladı. Bu sorunların artmasıyla birlikte antidepresan ilaçları bir kurtarıcı haline geldi ve antidepresan kullanımında son 20 - 30 yılda büyük bir artış gözlemlendi. Peki, antidepresan nedir, tedavi eder mi, yan etkileri ve zararları mevcut mu ve daha birçok soruyu sizler için aşağıda yanıtlıyor olacağız. Siz de antidepresan hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam etmenizi öneririz.

Antidepresan Nedir? Ne demek

Antidepresan Nedir? Ne demek

Antidepresan, ilk defa 1950 yıllarında ortaya çıkan başta depresyon olmak üzere pek çok farklı hastalığın tedavisinde kullanılan bir ilaç türüdür. Günümüzde pek çok farklı antidepresan ilaçları mevcuttur. Toplumda antidepresanlar ile ilgili pek çok yanılgılar vardır. Bunların başında antidepresan ilaçların bağımlılık yaptığı ve kullanıcının bağımlı hale geldiğini düşüncesi vardır. Bu oldukça yanlış bir bilgidir. Antidepresanlar tam aksine kişiyi bağımlı yapmaz ve bazı rahatsızlıkların tedavisinde oldukça başarılıdırlar. Antidepresanlar; depresyon, anksiyete, panik atak ve kronik ağrılar gibi pek çok rahatsızlıkta kullanılan bir ilaç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Antidepresan Tedavi Eder Mi?

Antidepresan Tedavi Eder Mi?

İlginizi Çekebilir:

Antidepresan son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bir tür ilaçtır. Bu ilaçlar sinir hücrelerinden salgılanan nörotransmitterlere etki ederek insanların davranışlarının ve ruh hallerindeki dengesizliğin giderilmesi hedefler. Depresyon başta olmak üzere anksiyete bozuklukları, sosyal anksiyete gibi psikiyatrik rahatsızlıklarda da kullanılan antidepresanlar, sinir hücrelerinde iletişimi sağlayan nörotransmitter adı verilen serotonin, norepinefrin, dopamin gibi bazı kimyasal maddelerin miktarında değişmelere neden olarak bu süreç boyunca etkisini gösterir.

Antidepresanın hedef hücreleri nöron denilen sinir hücreleridir ve buraya etki eder. İlaçlar kişinin hayatında var olan durumları değiştirmez ama yaşanılan durumlara farklı bakış açısı ile bakmayı ve bu durumlar sonucunda farklı hissedilmesini sağlayarak hastaya tedavi sunar.

Antidepresan Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?

Antidepresan Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?

İlginizi Çekebilir: Stresle Başa Çıkma, Stresi Nasıl Doğru Yönetirsiniz ?

Antidepresanın bazı yan etkileri mevcuttur. Bu yan etkiler herkes de görülecek diye bir şey söylenemez fakat bazı kişilerde görülme ihtimali vardır. Farklı antidepresanların farklı yan etkileri vardır. Yan etkiler, ilacı kullanılmaya başladıktan sonraki ilk haftalarda ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler birkaç gün içerisinde ya da bir hafta içerisinde kademeli olarak azalarak ortadan kalkar. Antidepresan kullanımı sonucunda ortaya çıkabilecek yan etkileri aşıdaki gibi sıralamamız mümkündür;

  • Midede rahatsızlık, hazımsızlık
  • İştah kaybı ya da aşırı yeme isteği
  • İshal veya kabızlık
  • Baş dönmesi, baş ağrısı
  • Uyku ve uykusuzluk hali
  • Cinsel istekte azalma
  • Orgazm olamama problemi
  • Erkeklerde ereksiyon problemi
  • Ağız kuruluğu
  • Bulanık görme
  • Aşırı terleme
  • Çarpıntı
  • Kas titremeleri
  • Sersemlik, uyuşukluk

Bu ve buna benzer yan etkilerin görülmesi son derece doğaldır. Ancak yukarıda yer verdiğimiz yan etkiler her antidepresan kullanımında görülmez. Antidepresanlar içerdikleri kimyasal madde ve etki mekanizmasına göre gruplara ayrıldığından kişiler üzerindeki etkisi farklıdır. Ek olarak her hastada yan etki görülmesi beklenmez. 

Antidepresan Nasıl Bırakılır?

Antidepresan Nasıl Bırakılır?

İlginizi Çekebilir: Bipolar Bozukluk Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Antidepresan kullanımı ile normal hayatını sürdürebilen pek çok kişi vardır. Antidepresanlar, bazı depresyonla mücadelesinde onların kurtuluşudur diyebiliriz. Antidepresan kullanmak herkese iyi gelecek diye bir şey söylenemez. Bazı kişiler antidepresanda istediklerini bulamazlar ve kullanmayı bırakmak isterler. Ancak antidepresan kullanmayı gelişi güzel bırakmak pek de sağlıklı bir hareket değildir. Antidepresan kullanmayı bırakmadan önce bilmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların en başında bu kararı doktorunuza danışarak vermeniz önemlidir. Çünkü antidepresanlar beyninizi doğrudan etkilediği için değişikliklerin kontrol edilmesi gereklidir. Bunu da ancak bir doktor gözetimi altında yapabilirsiniz.

Genellikle pek çok kişi antidepresan kullanımı sonucu kendini iyi hissetmeye başlar ve artık ilaçlara ihtiyaç duymadığını düşünür ve antidepresanları bırakma kararı alır. Fakat bu oldukça yanlıştır çünkü antidepresan kullanıldığında duygusal dengeye ulaşıldığından, mutluluk duygusu çoğu zaman antidepresan almanın bir sonucudur, diyebiliriz. Yine de siz çok kararlıysanız ve bu kararınızı doktorunuza danıştıktan sonra doktorunuz da bu fikri onaylarsa antidepresan kullanımınızı zamanla kademeli olarak azaltmak için bir plan oluşturursunuz. Bu şekilde, yan etkiler yönetilebilir ve süreç boyunca kontrol altında olursunuz.

Bu yazımızda son yıllarda karşımıza çok sık çıkan antidepresanlar hakkında sizleri bilgilendirmeyi hedefledik. Siz de antidepresan kullanmayı düşünüyorsanız bu konuda detaylı araştırma yapmalı ve doktorunuza danışarak bu sürece yönelmelisiniz. Keyifli okumalar dileriz.


 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp